Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Брисел, састанак НАЦ: Бошковић на сесији посвећеној НАТО политици одбране и одвраћања

Објављено: 04.10.2018. 19:45 Аутор: мод

Министар одбране мр Предраг Бошковић учествовао је данас, током састанка Сјеверноатлантског савјета (НАЦ) на нивоу министара одбране НАТО земаља, који се одржава у Бриселу, на сесији посвећеној НАТО политици одбране и одвраћања. 

Министри одбране потврдили су да ће настојања у очувању мира, стабилности и безбједности у цијелом евроатлантском подручју остати приоритет и у наредном периоду. Алијанса представља темељ јаке колективне одбране и наставиће ефикасно да испуњава кључне задатке дефинисане Стратешким концептом, истовремено се прилагођавајући промјенама које собом нови безбједносни контекст. Савезнице су се обавезале да ће се дати снажан допринос како би се трансформација НАТО командне структуре одвијала планираном динамиком, а у периоду који слиједи разматраће се распоређивање војног персонала на позиције предвиђене адаптираном командном структуром. Алијанса ће остати чврсто посвећена заштити и одбрани територија свих савезница у складу са чланом 5 Вашингтонског уговора, а као средство за превенцију конфликата, кључан је концепт одбране и одвраћања који ће се и у наредном периоду базирати на одговарајућој комбинацији нуклеарних и конвенционалних капацитета.

Током састанка, наглашено је да ЕУ остаје важан партнер НАТО, а да је у протеклом периоду постигнут значајан напредак у области сарадње двије организације. Такође, поздрављена је посвећеност НАТО и ЕУ унапређењу војне мобилности, као и тежња за продубљивањем сарадње у складу са закључцима Европског савјета из јуна 2018. године.

Министар је поздравио напоре на имплементацији нове НАТО командне структуре, с обзиром да на тај начин НАТО доказује способност континуираног прилагођавања структуре и начина функционисања у складу са савременим безбједносним изазовима. У том контексту, истакао је да ће Црна Гора наставити да разматра позиције у оквиру командне структуре које би њени припадници могли попунити у предстојећем периоду. Министар је истакао важност имплементације мјера предвиђених новом Заједничком декларацијом НАТО и Европске Уније, узимајући у обзир значај сарадње двије организације, са фокусом на њихову комплементарност и потребу развоја одбрамбених капацитета који се неће међусобно преклапати.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?