Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора поуздан партнер у спровођењу Стратегије Европске уније за Јадранско-јонски регион

Објављено: 04.10.2018. 20:28 Аутор: КЕИ
У Подгорици је одржан осми састанак Управног одбора за Стратегију Европске уније за Јадранско-јонски регион (ЕУСАИР).

Дводневни састанак организован је у оквиру црногорског предсједавања ЕУСАИР-ом, а предсједавале су му генерална директорица за ЕУ у Министарству вањских послова и ЕУСАИР национална кординаторка, Јелена Бурзан и замјеница главног преговарача и национална ИПА координаторка у Канцеларији за европске интеграције, Ивана Глишевић Ђуровић.

На састанку је представљен Програм и приоритети предсједавања ЕУСАИР-ом, дефинисане су предстојеће обавезе и активности и договорени наредни кораци у вези са утврђивањем макро-регионалних приоритета који ће бити од значаја за наредну Финансијску перспективу (2021 – 2027).

Генерална директорица за ЕУ у Министарству вањских послова Јелена Бурзан је подсјетила да је Црна Гора прва земља која предсједава ЕУСАИР-ом, а није чланица ЕУ. „То је од велике важности, како за Црну Гору, тако и за регион, имајући у виду да ЕУСАИР служи као један од механизама који помажу у процесу приступања ЕУ“, оцијенила је Бурзан. Она је истакла да ће Црна Гора наставити да буде поуздан партнер у свим будућим активностима ЕУСАИР-а и на тај начин доприносити спровођењу Стратегије.

KEI

Замјеница главног преговарача-национална ИПА координаторка у Канцеларији за европске интеграције и ЕУСАИР национална координаторка за ЕУ фондове, Ивана Глишевић Ђуровић подсјетила је да је од усвајања ЕУСАИР-а прошло нешто више од 4 године, те да се налазимо на половини пута када је ријеч о спровођењу ове Стратегије. „Током црногорског предсједавања ЕУСАИР-ом, а заједно са осталим националним координаторима земаља чланица, уложићемо све напоре како би приоритети од значаја за Јадранско-јонску макро-регију били укључени у легислативу и програмска документа за наредну Финансијску перспективу ЕУ 2021 -2027“ нагласила је Глишевић Ђуровић.

Стратегија Европске уније за Јадранско-јонски регион је усмјерена на смањење економског и друштвеног диспаритета у Јадранско-јонској макро-регији, уз промовисање туризма и одрживог економског раста, унапређење регионалне сарадње и конкурентности, уз очување животне средине и приморско-приобалног екосистема. ЕУСАИР пружа могућност за јачање регионалних односа и пружање подршке земљама Западног Балкана, које учествују у спровођење ЕУСАИР-а, у процесу европске интеграције.

Састанку су присуствовали високи званичници осам земаља чланица које спроводе ЕУСАИР – Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Грчка, Хрватска, Италија, Словенија и Србија.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРИСТУПАЊУ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ/ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?