Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ИНФОФЕСТ 2018: Одржан панел „Технологија, приватност и политике приватности за дигиталну економију “

Објављено: 04.10.2018. 17:40 Аутор: МЈУ
MJU MJU
У оквиру овогодишњег ИНФОФЕСТ-а одржан је панел „Технологије, приватност и политике приватност  за дигиталну економију“ у организацији Министарства јавне управе.

На панелу су говорили Валентина Радуловић, Црногорски Телеком,  Рајко Секуловић ЦБЦГ , Драгослав Кењић, Чиком, Лука Симоновић, Министарство одбране, Зорица Вујовић, Национални ЦИРТ Министарство јавне управе . 

Валентина Радуловић је говорила о приватност података у контексту пружања услуга у ери дигиталне економије и кроз конкретне примјере из праксе, истакла је основне принципе којима се компанија руководи, и то законито прикупљање података, транспарентност процеса обраде података, спровођење одговарајућих техничких и организационих мјера, руковање подацима од стране овлашћених лица у компанији и пренос података уз претходно обезбијеђен адекватан ниво заштите и чувања.

Рајко Секуловић  је истакао шта је Општа регулатива о заштити података личности ГДПР (Генерал Дата Протецтион Регулатион) и  да ли смо спремни  и шта нам доноси. Општа уредба о заштити података о личности (ГДПР) је нова регулатива Европске уније која обавезује свих 28 чланица, али и све друге земље које на било који начин обрађују податке о личности грађана ЕУ. Она ће заменити досадашње прописе по којима је свака држава чланица доносила сопствену регулативу. 

 „Многе компаније послују изван граница једне државе што је промијенило проток личних података и начин на који се са њима поступа. Такође, измијенио се и сам појам личног податка, па се он више не односи само на име и презиме, ЈМБГ или адресу становања, већ подразумијева и е-маил, ИП адресу, као и број посјета неком сајту“, казао је Секуловић и истакао да ће захваљујући ГДПР-у грађани повратити контролу над личним информацијама.

Драгослав Кењић је казао да ли могу постојати заједно приватност наспрам сигурност. Приватност не може без сигурности, а сигурност итекако може да наруши начело приватности.

 „Дигитални универзум, као актуелна реалност еволуције људске врсте, садржи мноштво информација о нама самима (ко смо, какви смо…), о нашим приватним и пословним идејама, плановима, активностима. Угрожавање нашег приватног или пословног дигиталног универзума, губитак, недоступност, злоупотреба дигиталних података, може да произведе немерљиве штете, па је с тога неопходно задовољити природну потребу да држимо свој дигитални универзум „под кључем“, рекао је између осталог Кењић

Лука Симоновић је истакао да Министарство одбране дјелује у складу са прописима за размјену података, заштите података, политици приватности у контексту националне одбране , као и сајбер безбједности.

Зорица Вујовић је истакла да интернет као појава новог електронског медија представља прекретницу, не само у комуникацији и доступности информација, већ је и у великој мјери допринијела промјени начина живота. Позитивна страна нових технологија огледа се у томе што је створен виртуелни простор који је довео до укидања различитих баријера, што даје могућност интеракције и размјене информација широм свијета. „Међутим, појава електронске поште, онлине трговине, интернет банкарства, друштвених мрежа и слично иако је олакшала  свакодневни живот с једне стране, док је с друге стране отворила могућности угрожавање приватности. Стога, важно је акценат ставити на едукацију корисника интернета о дигиталној писмености како би се што боље заштитили,“ казала је Зорица Вујовић.

Примјена нових информационих и комуникационих технологија, опадање утицаја традиционалних начина комуницирања, као и интензивно коришћење савремених, он-лине комуникација само су неки од трендова који истичу значај заштите приватности података. Да ли знамо која тачно комбинација технологија, најбољих пракси, политика и прописа промовише раст и иновације без жртвовања приватности? Бизниси, Влада, сектори образовања и здравствене заштита тек почињу да користе потенцијале трансформативних технологија. Међутим, неопходно је широко прихватање нових начина употребе личних података прије него што се ове нове технологије уплету у свакодневни живот, речено је на панелу.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?