Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Шеховић поводом Дана просвјетних радника: мостови које градите не могу бити разграђени

Објављено: 05.10.2018. 17:11 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

“Сваки посао је специфичан и захтијева посебне способности или таленте, али онај који укључује рад са дјецом није, рекао бих, упоредив са било чиме. Неупоредив је зато што се њиме утиче на то како ће се они као одрасли носити са проблемима и какав ће однос имати према себи, другим људима и животу уопште. Тај посао, заједно са породичним окружењем, поставља темеље личности.

Такву одговорност није лако носити, и један од основних задатака образовних институција јесте да тај пут олакша, а рад и труд препозна. Ми то покушавамо кроз учешће у рјешавању стамбених питања просвјетних радника, кроз вођење рачуна о томе да реформски процеси не угрозе радна мјеста, кроз учешће у разговорима усклађивању зарада, а сад и путем Фонда за квалитет и таленте којим ће се додијелити преко 200 награда наставницима.

Има наравно још посла док положај просвјетних радника не доведемо на оптимални ниво, али у великим системима какав је просвјета, све промјене по природи ствари су постепене. Но, цијеним да за нешто мање од двије године нијесмо могли урадити више за област која броји 13 000 запослених.

Недавно сам на отварању једног вртића рекао да се дјеца која бораве тамо кроз петнаестак и више година неће сјећати ко је био министар просвјете, али ће памтити колико им је љубави и пажње у том простору пружено. И то је истина.

Свако од нас добро памти, ако не све, онда макар једног наставника, који нас је мотивисао, показао да можемо више, вјеровао у нас, и како смо се добро тада осјећали. Ми стога морамо научити да препознамо оне који разумију тежину свог позива, и поставити правила система тако да се само такви и баве овим послом.

Због одрицања просвјетних радника да бисмо стекли знање којим ћемо се сјутра као одрасли поносити, због осјећаја мотивисаности и топлине коју дјеци пружају најбољи међу вама, обећавам нашу пуну посвећеност даљем унапређењу вашег положаја. А мостови које сте ви са дјецом градили ка њиховом пунољетству, нико никад неће моћи разградити, и то је ваша лична побједа сваке негативне друштвене појаве, сад и увијек. Срећан вам Дан просвјетних радника”.

 

ПР служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?