Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Прва рунда преговора о закључивању Међународног споразума о размјени података у сврху провјере извјештаја о имовини

Објављено: 05.10.2018. 17:07 Аутор: Министарство правде

Ministarstvo pravde

Прва рунда преговора о закључивању Међународног споразума о размјени података у сврху провјере извјештаја о имовини одржана је 3. и 4. октобра у Бечу, на Интернационалној антикорупцијској академији, у организацији Регионалне антикорупцијске иницијативе из Сарајева и под покровитељством Аустријске агенције за развој.

Делегацију Црне Горе предводио је генерални директор Директората за међународну правну сарадњу и пројекте у Министарству правде Николом Б. Шарановићем, а њени чланови су: Татјана Распоповић, генерална директорица Дирекората за међународно правне послове у Министарству вањских послова, Саво Милашиновић, помоћник директора Агенције за спрјечавање корупције за Сектор за спречавање сукоба интереса и контролу финансирања политичких субјеката и изборних кампања и Драгана Шуковић, начелница Одсјека за провјеру прихода и имовине јавних функционера и државних службеника који имају прописану обавезу подношења извјештаја о приходима и имовини у Агенцији за спрјечавање корупције. На преговорима су учествовале делегације земаља чланица Регионалне антикорупцијске иницијативе, под чијим окриљем је настао Нацрт међународног споразума о размјени података у сврху размјене података о имовини, као и посматрачи из других држава и организација.

Преговори у Бечу вођени су о начину размјене података на међународном нивоу у сврху административних провјера извјештаја о имовини, о одређивању контакт тачака за пријем и слање захтјева за достављање података, и другим питањима од значаја за превенцију и сузбијање корупције на регионалном нивоу.

Делегација Црне Горе изразила је подршку иницијативи за закључивање овог међународног инструмента, истакавши да би он допринио ефикаснијем систему превенције корупције, посебно у дијелу прибављања свих неопходних података за утврђивање могућег сукоба интереса, као и нетачно или непотпуно пријављених података у извјештајима о приходима и имовини јавних функционера. Такође, наглашено је  да је Агенција за спрјечавање корупције информатички припремљена за спровођење наведеног споразума, имајући у виду да су извјештаји о приходима и имовини јавних функционера јавни и доступни на интернет страници Агенције, као и да је Агенција директно увезана, у реалном времену, са базама података других институција приликом спровођења контроле потпуности и тачности података из извјештаја.

На Самиту Западно-балканске шесторке (WБ6), одржаном у јулу 2017. године у Трсту, шефови влада и држава учесница на Самиту изразили су подршку Заједничкој декларацији против корупције, утврђеној на састанку руководилаца антикорупцијских тијела одржаном истог дана Самита, која између осталог предвиђа усвајање наведеног међународног споразума.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?