Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

На Форуму ЕУ-Западни Балкан потписан Заједнички акциони план о борби против тероризма у земљама Западног Балкана

Објављено: 05.10.2018. 20:46 Аутор: МУП
Обезбјеђивање ефикасног управљања границама и борба против илегалних миграција, радикализације и тероризма остаје приоритет како земаља ЕУ, тако и земаља Западног Балкана, поручено је данас са Форума министара правде и унутрашњих послова, ЕУ-Западни Балкан, који се одржава у Тирани, на којем учествује министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић.

На панелу посвећеном миграцијама и управљању границама, којим је предсједавао министар унутрашњих послова Аустрије Херберт Кикл, препознат је значај заједничког дјеловања земаља Западног Балкана и Европске уније на плану интензивније размјене оперативних података, како кроз регионалне иницијативе, тако и посредством институција и агенција Европске уније задужених за спровођење закона и миграторне политике.

MUPСастанак је био прилика да министар Нухоџић упозна колеге са активностима које је Црна Гора у претходном периоду по овом питању предузела на нормативном и оперативном плану, али и да отвори питања везана за повратак илегалних миграната и изазове који прате ову проблематику. У том смислу, министар је указао на недостатак механизама за позитивну идентификацију миграната, који махом долазе из земаља ван нашег региона и који често немају било каква идентификациона документа. С тим у вези, министар Нухоџић је изразио мишљење да је у наредном периоду потребно радити на јачању модела за сарадњу са ван-регионалним земљама, односно земљама поријекла тих миграната, у циљу скраћивања процеса утврђивања идентитета и повећања могућности за њихов успјешнији повратак.

На данашњем скупу европски комесар за миграције, Димитрис Аврамопулос, изразио је подршку што скоријој реализацији активности на потписивању споразума Црне Горе и Агенције за европску граничну и обалну стражу (ФРОНТЕX).

На Форуму који организује Република Аустрија у оквиру предсједавања Европском унијом, министри су указали на значај заједничких операција које се односе на запљену оружја и наркотика, а на панелу посвећеном безбједности, полицијској сарадњи и борби против тероризма посебно је апсотрофирано јачање сарадње са ЕУРОПОЛ-ом и земљама чланицама, како би се адекватно одговорило на изазове тероризма и радикализације. Додатно, заједнички су исказана очекивања земаља Западног Балкана за даљом финансијском подршком од стране Европске комисије кроз претприступне фондове.

Учесници данашњег скупу потписали су и Заједнички акциони план о борби против тероризма, којим су дефинисани заједнички циљеви које ће шест партнерских земаља Западног Балкана спроводити уз подршку Европске уније. Главни циљеви прецизирани овим Акционим планом односе се на усклађивање правног и институционалног оквира са адекватним инструментима ЕУ, ефикасну превенцију и борбу против насилног екстремизма, интензивну размјену информација и оперативну сарадњу, као и на изградњу капацитета за борбу против прања новца и финансирање тероризма и јачање заштите грађана и инфраструктуре.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?