Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Храповић званично пустио у рад савремени скенер у ОБ Никшић

Објављено: 05.10.2018. 21:07 Аутор: Министарство здравља
Становници Никшића, Шавника и Плужина, набавком новог мултислајсног скенера, ЦТ дијагностику, због које су се раније упућивали у Клинички центар Црне Горе, могу да обаве у Општој болници Никшић.
На свечаности уприличеној поводом званичног пуштања у рад савременог скенера у никшићкој болници, министар здравља др Кенан Храповић навео је да апарат вриједан 330 хиљада еура и да су средства опредијељена из капиталног буџета Владе Црне Горе.
- Поред никшићке, нови скенер добиће и опште болнице Беране и Бијело Поље и Специјална болница Рисан. Ријеч је о апарату најновије генерације који има изузетне карактеристике. Стари апарат, који у Болници Никшић већ извјесно вријеме није био у функцији, био је четворослајсни, а нови је осамдесетслајсни, што значи да ће резолуција и квалитет снимака бити врхунски, знатно краће вријеме снимања и много мање зрачење у односу на стари апарат. Такође, нови апарат има могућност снимања цијелог тијела и оно што је ново у односу на стари је могућност снимања крвних судова и спровођење других софистицираних процедура, казао је министар Храповић.
Набавком медицинске опреме, према ријечима министра Храповића, Министарство здравља, споводећи политику Владе Црне Горе, реализује један од програмских циљева а то је обезбјеђивање услова у здравственим установама за пружање здравствене заштите грађанима у мјесту боравка.
- У континутету радимо и на јачању кадровских капацитета у болницама и домовима здравља на територији цијеле Црне Горе и на тај начин ширимо мрежу здравствене заштите и самим тим растерећујемо Клинички центар. У том смислу, кроз сарадњу Клиничког центра Црне Горе и Опште болнице Никшић у области гастроентерологије, специјалисти гастроенетрологије из КЦЦГ почели су да обављају све сложене процедуре из ове области у никшићкој болници. И на овај начин обезбиједили смо становницима Никшића, Шавника и Плужина да у свом граду добију овако софистициране здравствене услуге.
Директор Опште болнице Никшић др Илија Ашанин истакао је да апарат најновије технологије омогућава радиолозима да обављају најсложеније дијагностичке процедуре, чиме се отварају могућности да се и у терапеутском дијелу прошири опсег услуга. Он је навео да у радиолошкој служби ради пет радиолода и да су два љекара на специјализацији из те области.
Предсједник Општине Никшић Веселин Грбовић казао је да је набавка овако савременог и вриједног апарата потврда да Влада Црне Горе и Министарство здравља предано раде на побољшању услова за пружање здравстевних услуга у свим здравственим установама у Црној Гори.
- Драго нам је што је Никшић добио овако савремени апарат и надамо да ће се наставити са унапређењем технолошких капациитета никшићких здравствених установа, нагласио је Грбовић.

ВИДЕО: Пуштање у рад новог савременог ЦТ скенер апарата у Општој болници Никшић - КАДРОВИ
ВИДЕО: Изјава министра здравља др Кенана Храповића
ВИДЕО: Изјава предсједника општине Никшић Веселина Грбовића
ВИДЕО: Изјава директора Опште болнице Никшић др Илије Ашанина

Министарство здравља
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?