Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја присуствовали редовном састанку ЦЕФТА Поткомитета за пољопривреду и санитарне и фитосанитарне мјере

Објављено: 07.10.2018. 03:26 Аутор: мпрр

Дванаести редовни састанак ЦЕФТА Поткомитета за пољопривреду и санитарне и фитосанитарне мјере одржан је 4. октобра у Сарајеву. Састанку су присуствовали представници министарстава пољопривреде и надлежних тијела за ветерину и фитосанитарне послове, свих држава чланица ЦЕФТА-е.

На састанку су разматрани годишњи резултати рада у складу са Програмом за 2018. годину, а посебан акценат је стављен на активности везане за спровођење Додатног протокола 5 који се односи на олакшице међусобне трговине и у том контексту размјену информација, размјену података о међусобој трговини и унапређење транспарентности, као и разматрање и рјешавање евентуалних проблема који постоје у међусобној трговини.

На састанку су посебно похваљени резултат постигнути у оквиру рада експертске Радне групе која ради на усаглашавању цертификата. Поред тога, истакнута је успјешност свих страна у рјешавању проблема насталих у међусобној трговини путем билатералних састанака и том приликом договорене активности и билатерални састанци оних страна гдје и даље егзистирају одређени проблеми који стварају баријере у трговини.

Договорени су даљи кораци и активности које ће бити започете током наредне године и које ће бити предмет Програма рада за 2019. годину током предсједавања Македоније Поткомитетом. Програм ће бити усвојен на ЦЕФТА Министарској конференцији у децембру ове године. Посебна пажња биће посвећена активностима везаним за развој базе података о међусобној трговини пољопривредним и производима рибарства, која ће дати могућност боље процјене ефеката мјера које државе спроводе. Такође, договорено је да се у том пакету нађе и извјештавање о мјерама подршке у секторима пољопривреде и рибарства, како би се могла вршити процјена утицаја мјера подршке на трговину тим производима, као и усаглашеност начина извјештавања са СТО и ЕУ процедурама.

Најављен је и наставак спровођења активности везаних за обавезе које се односе на спровођење политике трговинских олакшица, а посебно са аспекта успостављања система за имплементацију у циљу боље размјене информација и признавања документа, чији је крајњи циљ олакшање и убрзавање трговинских токова пољопривредним производима.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?