Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Регионални састанак са ресорним министрима Западног Балкана

Објављено: 08.10.2018. 22:00 Аутор: МЈУ
Састанак ресорних министара држава Западног Балкана на тему „Дигитална агенда за Западни Балкан“ одржан је данас  у организацији Регионалне школа за јавну управу (РЕСПА). 

Састанак је отворила Ратка Секуловић, директорица РеСПА-е, а састанку су присуствовали и европска комесарка за дигиталну економију и друштво, Марија Габриел, министарка јавне управе, Сузана Прибиловић, министар јавне управе Косова, Махир Yагцилар,министар информационог друштва и администрације Македоније Дамјан Манцевски и помоћница министра инфраструктуре и енергетике Албаније, Дорина Цинари.

На састанку су размијењена искустава и представљене планиране активности које су препознате на путу развоја дигиталног друштва и остваривања циљева дефинисаних Дигиталном агендом WБ6.

Поштујуц́и закључке премијера током берлинског процеса с циљем јачања споразума постигнутом на Дигиталном самиту у Скопљу који се, такође одражавају, у Дигиталној агенди за Западни Балкан, као једној од шест водец́их иницијатива ЕУ за Западни Балкан, на данашњем састанку, Комесарка Габирел  и присутни министри закључили су, сљедеће: 

Потреба за подршком интегрисаног пружања услуга препозната је као једна од кључних приоритетизованих области.

Заједнички технички стандарди морају се подржати у циљу подршке међусекторским и прекограничним јавним услугама, интероперабилности јавних услуга и поновог коришћења података ( отворени подаци) .

Такође, министри су се договорили да дају подршку у измјенама регионалног Споразума о ромингу. Као и да се искористе средства из западно-балканских оквира у износу од 30 милиона еура за јачање широкопојасног приступа и интернета.

Неопходно је да се унаприједе капацитети и обезбиједи прекогранична сарадња у сајбер безбједности, регионална интероперабилност, стартуп-ови, дигиталне вјештине, коришћење  нових информационих тегхнологија, као што је Блоцкцхаин и  вјештачка интелигенција. 

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?