Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Слобода медија и безбједност новинара нијесу услов за приступање Црне Горе Европској унији већ је то морална и демократска обавеза

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
Предсједник Владе Душко Марковић оцијенио је да у црногорском друштву недостаје храбрости новинара да трагају за истином, чињеницама и доказима, али и храбрости јавности да саслуша до каквих су истина стигли новинари и друштва да се суочи са тим истинама, али је додао да је без обзира на то апсолутно неприхватљиво угрожавање личне безбједности новинара као метод за разрјешење било каквих неспоразума и незадовољстава.

„Подсјетићу вас на једну мудру реченицу Винстона Черчила, јер ми се управо њена порука чини веома прикладном за тему о којој данас разговарамо. Дакле, та порука великог државника гласи: 'Храброст значи устати и говорити. Али, храброст такође значи сјести и саслушати.' Ако бисмо ову мисао сагледали у контексту теме ове Конференције, па и у ширем сагледавању укупног значаја медија у савременом свијету – закључили бисмо да је управо храброст оно што нам је најпотребније. Храброст новинара да устану и говоре – о свим оним темама важним за друштво у коме егзистирају. Храброст да трагају за истином, чињеницама, доказима који ће бити темељ њиховог рада. Спремност јавности да саслуша до каквих истина су стигли новинари таквим својим радом. Храброст да се и као друштво, и као појединци суочимо са тим истинама. Свједоци смо да такве храбрости недостаје на обје стране. У њеном недостатку, новинари понекад посежу за неаргументованим осудама, повлађивању појединачним и групним интересима, пропаганди, док с друге стране, јавност нема храбрости да прихвати ни она – на аргументима заснована новинарска истраживања – доводећи у сумњу ауторитет цијеле медијске заједнице. Тако се створило једно врзино коло недостатка храбрости и неповјерења: медија у јавност, али и јавности у медије. Ту видим суштину проблема који нас оптерећује“ – рекао је предсједник Владе отварајући Међународну конференцију о медијској одрживости и успјешним моделима медијског пословања које организује Мисија ОЕБС-а.

Премијер Марковић је указао на апсолутну неприхватљивост угрожавања личне безбједности новинара, као начина за разрјешење било каквих неспоразума и незадовољстава и поручио да је чврсто опредјељење Владе да у Црној Гори осигура личну безбједност за новинаре.

„Комплетан безбједносни сектор има јасан налог да истражи до краја свако угрожавање безбједности новинара, да трага за починиоцима 24 сата сваког дана, и да ниједан такав случај не смије бити архивиран без конкретног полицијског, тужилачког и судског разрјешења. Једноставно – ко год да су починиоци и налогодавци, гонићемо их до судњег дана!“ – нагласио је предсједник Владе Душко Марковић.

Додао је и да слобода медија и безбједност новинара нису услов за приступање Црне Горе Европској унији већ да је то морална и демократска обавеза.
           
„Нашим партнерима у међународној заједници и овом приликом поручујем: слобода медија и безбједност новинара нијесу услов за приступање Црне Горе Европској унији! Не, то је морална и демократска обавеза црногорске власти, коју ћемо ми до краја спровести у дјело, па макар никад не били чланица ЕУ!“ – поручио је премијер Душко Марковић.
                         
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                  
Предсједник Владе Душко Марковић је подсјетио и да је Влада моделом државне помоћи претходних година интервенисала откупом дуга комерцијалних штампаних и електронских медија насталог од 2011. до 2013. године, у износу од 5,3 милиона еура. Такође, због неизмирених обавеза и потребе подстицања одрживости медијске сцене, Влада је 2017. године откупила дуговања комерцијалних емитера према Радио-дифузном центру у укупном износу од око 1,6 милиона еура.
    
„Радили смо и на законодавном плану. Сходно Програму рада Владе за 2018. годину, израђен је Нацрт закона о медијима и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о националном јавном емитеру Радио и Телевизија Црне Горе. Нацрти ових закона производ су мултиресорских радних група састављених од представника медија, медијских удружења, цивилног друштва, академске заједнице и представника државних органа. У дијалогу и стручној расправи конципирана су рјешења сагласна високим међународним стандардима и добрим праксама ове области.“ – додао је премијер Марковић.
        
Предсједник Владе је закључио да ћемо загађењу медијског простора веома брзо стати на крај.
         
„У Црној Гори смо имали крајње либералну политику према медијима из других држава, отварајући медијски простор практично без ограничења. Показало се међутим да многи то дрско злоупотребљавају и да заправо користе такву нашу отвореност за вођење правих медијских ратова против Црне Горе, њене државне политике и њених националних интереса. Затрпавају нас елементарно нетачним вијестима, смјењујући укруг неколико истих, назови аналитичара, који не само да отворено подмећу, него и дрско вријеђају све што слиједи и ради данашња Црна Гора. Јасно је да се ту не ради ниокаквим професионалним медијским емисијама, већ о платформама за пропагандну против Црне Горе, чији садржаји девастирају друштвено и културно биће Црне Горе. Том загађењу нашег медијског простора ћемо веома брзо стати на крај“ – нагласио је предсједник Владе Душко Марковић на Међународној конференцији о медијској одрживости и успјешним моделима медијског пословања које организује Мисија ОЕБС-а.
         
           
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
                              
                                
                                                         
          
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?