Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Акција превентивних прегледа у циљу очувања здравља

Објављено: 10.10.2018. 00:00 Аутор: ПР служба

Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са Министарством здравља, Домом здравља – Подгорица и Ромским савјетом, организовало је данас превентивне здравствене прегледе за припаднице домицилне ромске и египћанске популације.

У Дому здравља на Старом аеродрому данас су обављени  прегледи за 25 жена из ромске и египћанске популације са територије Главног града, којима је извршена провјера нивоа шећера у крви, мјерење крвног притиска, извршен преглед од стране љекара опште праксе и урађено снимање плућа и гинеколошки преглед.

Поменута активност имала је за циљ подизање свијести о значају правовремених и редовних прегледа припадница рањивих група у нашем друштву, а такође и да се укаже на важност превенције здравља.

Представници Министарства и ординирајућа докторка искористили су прилику да учесницима акције укажу на значај редовног одласка љекару, с друге стране, наставку лијечења на примарном, секундарном и терцијалном нивоу здравствене заштите уколико се за тим укаже потреба,  али и о улози њих као родитеља коју имају према својој дјеци када је у питању очување здравља.

Министарство за људска и мањинска права са поменутим партнерским институцијама и организацијама сваке године организује поменуте акције у градовима у којима живи значајан број припадника ромске и египћанске популације.

Такође,акција се наставља сјутра, у сарадњи са Црвеним крстом , у 10 часова у Дому здравља на Старом аеродрому, када ће бити прегледана  група расељених жена из ромске и египћанске популације.

Претходно је слична активност реализована у Бијелом Пољу и Тивту, док ће, након Подгорице, следећа  бити организована у петак, 12. октобра 2018. године, у Дому здравља у Никшићу.

Подсјећамо да је октобар мјесец Међународни мјесец борбе против рака дојке, те овим путем апелујемо на наше грађанке да редовно иду на превентивне прегледе груди. Овакве акције су један од начина да подстакнемо све грађане да се редовно јављају на превентивне прегледе и сачувају своје здравље.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?