Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић: Краљица Јелена Савојска важна веза између Црне Горе и Италије

Објављено: 10.10.2018. 21:03 Аутор: МКУ

Министар културе Александар Богдановић срео се данас на Цетињу са предсједником Фондације ‘Фестива Пуццниано’ Албертом Веронезијем и генералним директором, Фондације Франко Моретијем. Састанку је присуствовао и амбасадор Републике Италије у Црној Гори Лука Зелиоли, директор Музичког центра Црне Горе Жарко Мирковић и црногорски сопран Ивана Чановић.

MKU
Повод за сусрет била је недавна иницијатива за успостављање сарадње између Фондације ‘Фестива Пуцциниано’ и Црногорског симфонијског оркестра, како би се кроз умјетност и музику скренула пажња на изузетну вриједност и значај лика и дјела краљице Јелене Савојске.

Како је истакао на састанку министар Богдановић, предложена сарадња са истакнутом Фонацијом “Фестива Пуцциано” значајно ће допринијети унапређењу и богаћењу већ садржајних односа Црне Горе и Републике Италије.

“Краљица Јелена Савојска и за Црну Гору и за Републику Италију има велики значај, због чега Министарство културе са задовољством подржава наведену иницијативу,” додао је министар Богдановић.

MKU

Како су на састанку навели представници Фондације “Интензиван хуманитарни рад који је спровела у Италији и неуобичајена брига о становништву након трагичног земљотреса у Месини из 1908. године, разлог је да се заштити од заборава таква важна фигура за историју и развој наших земаља.”

У складу са предложеним пројектом, двије земље ће на концертима које ће заједно реализовати у Црној Гори и Италији, уз учешће црногорских и италијанских музичара, кроз музику одати поштовање краљици Јелени која је представљала важан сегмент у везама између наших култура.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?