Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почели Дани науке у Технополису: Представљена јапанска технологија ефективних микроорганизама (ЕМ)

Објављено: 10.10.2018. 23:28 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 

Осми Дани науке у Технополису започели су данас презентацијом о употреби јапанске технологије ефективних микроорганизама (ЕМ). Презентацију је водио Борис Јабучанин, ауторизовани представник за дистрибуцију производа на бази ефективних микроорганизама за Црну Гору, који истиче да се ЕМ данас користи у 150 држава свијета и њеном примјеном је могуће произвести храну за преко 10 милијарди људи.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Поред информативног дијела за представнике пољопривредног и НВО сектора, Јабучанин је у оквиру осмих Дана науке у карактеристике иновативне ЕМ технологије упутио и ученике средњих школа из Никшића. Поред општих информација о ЕМ технологији, они су били у прилици да на конкретном примјеру виде како се може компостирати кућни отпад и која је његова вишеструка употреба, чиме се укупна количина отпада смањује за трећину. Компостирани кућни отпад се, према ријечима Јабучанина, може користити за ђубрење, како на приватним, тако и на пољопривредним газдинствима.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Осим тога, ученици су учествовали и у прављењу глинених кугли које се користе за биоремедијацију стајаћих и текућих водених површина. „Глинене кугле су натопљене течним микроорганизмима и другим додацима органског поријекла који служе као храна овим микроорганизмима“, објашњава Јабучанин. „Кугле падају на дно водене површине и чисте запрљања, уља и сл. која се обично таложе на дну. Процесом самочишћења тај муљ затим испливава на површину гдје се под утицајем других микроорганизама и природних појава као што је Сунчева свјетлост разграђује у потпуности“, закључује.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Јабучанин примарну употребу глинених ЕМ кугли види на приватним домаћинствима, те мањим и већим воденим површинама, наводећи за примјер Јапанце који су на овај начин извршили биоремедијацију свог мора.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Поред компостирања и кугли, представљена је и ЕМ керамика која служи за пречишћавање пијаћих вода. У питању су керамички прстенови који дјелују тако што неутралишу штетна дејства која се налазе у води, и самим тим вода постаје мекша, здравија за пићеи људски организам такву воду може много боље да искористи.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Јабучанин пољопривредницима препоручује да ове производе првенствено користе за третман земљишта, јер је оно усљед континуиране употребе пестицида и других хемијских средстава постало осиромашено и затровано, те би га прво требало на овај начин очистити. Према његовим ријечима, примјеном микроорганизама на дужи период земљиште се све више обогаћује, тако да и у случају када се користе хемијска ђубрива, микроорганизми успијевају и то да разграде. 

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Предност ове технологије је што може да се примјењује на свим културама и што је могу користити сви људи, без обзира на стручност.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

„Овај пројекат је препознат од стране Министарства науке као нешто чему би требало сви да се окренемо, нарочито узимајући у обзир органску али и конвенционалну пољопривредну производњу, третман отпада, заштиту животне средине и сличне проблеми са којима се готово свакодневно сусрећемо“, закључио је Јабучанин.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?