Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора најбољи примјер у региону у борби против ХИВ/АИДС-а

Објављено: 10.10.2018. 01:05 Аутор: Министарство здравља
Црна Гора је најбољи примјер на Балкану и шире доброг одговора на ХИВ и одговорног приступа Владе, како у збрињавању ове популације, тако обезбјеђивања здравствене заштите и бриге о здрављу цјелокупног становништва. Ово је оцјена делегације Глобалног фонда, која се у уторак, 09.10.2018. године разговарала са министром здравља др Кенаном Храповићем.
Наша земља је по први пут домаћин редовног састанка Делегације Глобалног фонда за ХИВ, туберкулозу и маларију Источне Европе и централне Азије, коју предводе, предсједница Борда Аида Куртовић и чланица Борда Наталија Низова.
Министар Храповић је истакао да епидемиолошка ситуација у Црној Гори, када је ријеч о ХИВ/АИДС-у, стабилна и то у великом обиму захваљујући управо сарадњи и несебичној помоћи Глобалног фонда.
- Очекујемо да ће се та сарадња у наредном периоду унапређивати. Црна Гора је аплицирала за грант Глобалног фонда у вриједности 600 хиљада долара, за трогодишњи период (2019-2012.године), а користиће се за подршку одрживости превентивнх сервиса у области ХИВ/АИДС-а, у оквиру невладиног сектора. Сарадња са Глобалним фондом у великој мјери поможе напорима које улаже Министарство здравља да се обезбиједи континуирана и одржива подршка превентивним сервисима на дужи рок, ради што бољег националног одговора на ХИВ и одржавања ниске стопе ХИВ-а у Црној Гори, истакао је министар Храповић.
Према ријечима предсједнице Борда Глобалног фонда Аиде Куртовић, активности које Црна Гора спроводи и резултати које остварује у овој области, препоручују је да у догледно вријеме буде лидер у региону по изузетно добром самоодрживом одговору на ХИВ .
- Вјерујем да ће Црна Гора постати шире препознатљива, успјешна држава, која, поштујући све традиционалне вриједности, озбиљно ради на реализацији програма контроле ХИВ-а и туберкулозе и збрињавању одређених категорија популације, што није случај у великом броју земаља у свијету, нагласила је Куртовић.
Према ријечима чланице Борда Глобал фонда Наталије Низове казала је да је у борби против ових болести миграција становништва, представља велики изазов за све, јер је због политике отворених граница велика могућност преноса и ширења ХИВ-а и туберкулозе. Заједничка оцјена учесника састанка је да је Црне Горе, коју није заобишао овај глобанлни проблем, кроз политику Владе Црне Горе, дала адекватан одговор, како би помогла људима који пролазе кроз нашу земљу, али заштитила своју популацију.
Извршни директор ЦАЗАС-а др Мишо Пејковић похвалио је напоре Министарства здравља да преваленца ХИВ-а у Црној Гори буде све мања. Он је истакао да је сарадња здравственог ресора са невладиним организацијама које се баве овом облашћу одлична и да Министарство здравља у потпуности разумије колико је потребно обезбиједити одрживост сервиса, за шта су по први пут опредијелили и додатна финансијска средства.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?