Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Командант Томановић: САД донирале Морнарици два диверзантска чамца

Објављено: 11.10.2018. 21:52 Аутор: мод

Влада Црне Горе је на данашњој сједници усвојила Информацију о закључивању, као и предлог Споразума о донацији између Министарства одбране Црне Горе и Амбасаде Сједињених Америчких Држава, Канцеларија за одбрамбену сарадњу.

Говорећи на данашњој конференцији за медије, командант Морнарице ВЦГ, капетан бојног брода Веско Томановић, казао је да је амбасада Сједињених Америчких Држава понудила донацију опреме за уклањање експлозивних направа ( ЕОД) Министарству одбране Црне Горе ради пружања помоћи у обуци људства и изградњи капацитета ЕОД тима Поморског одреда Морнарице Војске Црне Горе (МВЦГ).

Ова донација обухвата два борбена диверзантска чамца са аутоматским надувавањем (ЦРРЦ) ознаке П5.8, чија вриједност са додатном опремом износи око 73.000 УСД.

Донација је намијењена противминском претраживању морског дна и неће се користити само у војне сврхе, већ и за потребе хидрографских истраживања, као подршка Одјељењу за хидрографију и океанографију Завода за хидрометеорологију и сеизмологију Црне Горе.

Од 2012. године, континуирана је подршка Сједињених Америчких Држава Морнарици ВЦГ. До сада је донирано преко милион долара опреме која се користи за подводно деминирање.

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?