Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Молекуларни микрокосмос – ДНК галаксија: Црногорски студенти у иностранству представили истраживања

Објављено: 12.10.2018. 05:22 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 
Организација црногорских студената у иностранству (ОЦСИ) вечерас је, у просторијама компаније Домен, представила истраживања којим се тренутно баве из области молекуларне биологије, генетског инжењеринга, персонализоване медицине, имунологије и биоинжењерске медицинске технологије.

Ministarstvo nauke 
Семинар се одржао у сарадњи са реномираном Европском лабораторијом за молекуларну биологију (ЕМБЛ), којој се прошле године придружила и Црна Гора. С тим у вези, др Хана Јурина је предочила све предности приступања Црне Горе ЕМБО и ЕМБЛ и упознала присутне са могућностима које се отварају студентима и младим истраживачима, али и члановима академске и истраживачке заједнице.

Др Данијела Шћепановић је поздравила публику испред организације ОЦСИ, истакавши да јој било драго да црногорски студенти који студирају у иностранству, а кроз ову мрежу, помогну у повезивању наших студената и истраживача са свјетским центрима у којима они или раде или спроводе своје истраживање.

Оквире истраживања у вези са имуним одговором на грип објаснила је мр Милена Станковић, док је мр Петар Шћепановиц изнио детаље о свом пројекту, тј. односу између људског имуног система и микроорганизама.

Проф. др Синиша Стаматовић је приближио учесницима семинара технолошка достигнућа у области биороботике и пружању помоћи људима који су изгубили неки од удова. Такође, упознао је посјетиоце са патентима и начинима како да се идеја или производ најбоље интелектуално заштите.

Др Маша Ждралевић је говорила о свом истраживању, а које се односи на метаболизам ћелија канцера, као и употребу генетичког инжењеринга у терапији лијечења канцера.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?