Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Фармери из Улциња присуствовали обуци на тему унапређења квалитета млијека

Објављено: 12.10.2018. 02:00 Аутор: МПРР

MPRRВеома добар хемијски квалитет сировог млијека које се производи у Црној Гори потребно је надоградити и испуњавањем прописаних хигијенских параметара који се односе на број микроорганизама и соматских ћелија у млијеку, како би црногорски произвођачи постали конкуретнији и остваривали веће приходе на газдинствима.

Значајан број наших фармера производи сирово млијеко које према хигијенским параметрима задовољава ЕУ критеријуме. Циљ је да сви наши произвођачи достигну тај ниво квалитета, а он се може се остварити само уз стриктно поштовање основних хигијенских услова приликом муже и правилним поступцима са млијеком након муже.

Стога Министарство наставља са организовањем обука фармера широм Црне Горе. У оквиру новог циклуса обука, који је почео на Жабљаку ове седмице, данас је радионица одржана у Улцињу. Радионица која је одржана у мјесној заједници Владимир била је значајно посјећена, присуствовало је више десетина фармера са подручја улцињске општине.    

Представници Одјељења за савјетодавне послове у сточарству Министарства представили су фармерима прописе везане за хигијенски квалитет млијека, а који се односи на број бактерија и број соматских ћелија у млијеку. Број бактерија је показатељ хигијене на фарми, хигијене приликом муже и начина чувања сировог млијека до тренутка откупа, док су соматске ћелије показатељ  здравственог стања музног грла.  

Програм обуке реализује се у оквиру Националног програма за унапређење квалитета сировог млијека, који има за циљ унапређење квалитета сировог млијека у Црној Гори, у складу са динамиком дефинисаном у оквиру приступања ЕУ. Кроз досадашњу едукацију и подстицајне мјере - додатне премије за виши квалитет млијека и мјере бесповратне подршке за набавку опреме за мужу и чување млијека, постигнути су  значајни резултати. Током протеклих неколико година проценат млијека у складу са ЕУ критеријумима на црногорским фармама је растао.  У 2108. години 51% откупљеног млијека крављег млијека је у складу са ЕУ стандардима, а 90% код откупљеног козијег и овчјег млијека. Ови подаци су охрабрујући, имајући у виду упоредно претприступно искуство земаља ЕУ у овој области, гдје је тај процес трајао дужи низ година. Министарство ће заједно са фармерима наставити да ради на унапређењу хигијенског квалитета сировог млијека, како би сво млијеко које се производи на црногорским фармама било усклађено са ЕУ захтјевима.   

Конкретно, према нашем законодавству број соматских ћелија у сировом млијеку мора бити мањи од 400.000 у милилитру млијека и та граница је усаглашена са оном у ЕУ, док ће се број бактерија постепено смањивати. Тренутно дозвољена граница за број бактерија је 1.000.000 док ће од 01. јануара 2019. године тај број бити 600.000 бактерија у милилитру млијека.

Наредне седмице радионице ће бити настављене у другим општинама, о чему ће фармер бити благовремено обавијештени.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?