Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић на маргинама Самита Франкофоније разговарао о сарадњи у области културе

Објављено: 13.10.2018. 17:44 Аутор: МКУ
Министар културе Александар Богдановић је током боравка у Јерменији, на маргинама 17. Самита Франкофоније имао низ билатералних сусрета.
У разговору са министром културе Либана Гатасом Коуријем, истакнута је заједничка потреба да се што прије финализује и потпише споразум о сарадњи у области културе, који је усаглашен 2016. године, како бисмо што прије отпочели сарадњу са Либаном и реализацију конкретних пројеката на основу наведеног споразума.
Министар Богдановић је разговарао о сарадњи у култури и са државним министром Уједињених Арапских Емирата, Закијем Анваром Нусејбехом. Саговорници су се сагласили у оцјени да је сарадња у области културе, али и у другим областима, на завидном нивоу и истакли да споразум о сарадњи у области културе, који је усаглашен у овој години, може бити ускоро потписан. Министар Богдановић је нагласио напоре Министарства културе у погледу промоције и развоја креативних индустрија и представио пројекат оснивања креативних хабова у неколико црногорских градова. Како је навео, ово мозе бити прилика и за умјетнике и ствараоце из УАЕ да користе тај простор и својим идејама допринесу богаћењу културне понуде Црне Горе, али и унапређивању сарадње двије државе. Државни министар Нусејбех је подсјетио на интересовање компанија из Уједињених Арапских Емирата за инвестирање у пројекте у Црној Гори и нагласио да и у области културе препознаје значајан простор за улагање. Разговарано је и о организацији ЕXПО Дубаи 2020, на коме ће се представити и Црна Гора. Државни министар Нусејбех упутио је позив министру Богдановићу да посјети Уједињене Арапске Емирате.
Са алтернативним министром спољних послова Грчке Јоргосом Катрогалосом, министар Богдановић је разговарао о сарадњи у различитим областима, посебно у процесу европских интеграција у којем се Црна Гора налази. Министар Богдановић је истакао да су министарства културе двије земље већ успоставила контакте како би интензивирали и унаприједили сарадњу и истакао да је увјерен да ће ускоро резултирати конкретним пројектима. Министар Богдановић је упознао да је на састанку са доскорашњом министарком културе и спорта Републике Грчке Лидијом Коњорду разговарано о подршци Грчке на едукацији и усавршавању кадрова који раде у дефицитарним струкама попут археологије, етнологије и конзервације, имајући у виду богато искуство и потенцијал којим Грчка располаже. Министар Катрогалос саопштио је на састанку да ће Министарство вањских послова радити на додјели стипендија црногорским студентима или постдипломцима, што ће бити добра шанса за студенте из поменитих области да се пријаве и додатно усавршавају на њиховим универзитетима.
На састанку са министарком европских послова Републике Ирске, Хелен Мекенти, министар Богдановић је говорио о европским интеграцијама Црне Горе, нагласивши да је Црна Гора отворила и привремено затворила Поглавље 26 које се односи на области образовања и културе. Министар Богдановић је захвалио на подршци Републике Ирске у процесу европских интеграција, истакавши да је искуство ове државе за Црну Гору драгоцјено, али и нагласио да Црна Гора улаже значајне напоре у погледу унапређења прописа и снажења институција културе наше земље.

Министарка вањских послова Андоре Мариа Убах, и министар Богдановић разговарали су о бројним темама за унапређење сарадње двије земље. Посебно је било ријечи о сарадњи и размјени искустава у области култирног туризма. На састанку је разговарано о конкретној сарадњи и заједничком учешћу на пројектима којима се може додатно развијати културни туризам и афирмисати културна баштина. Посебну прилику за сарадњу саговорници су препознали у даљем развоју креативних индустрија, као тренда у свијету, који посебно може бити атрактиван за мале државе попут Црне Горе и Андоре, препознате по значајним туристичким ресурсима и богатом културном насљеђу. Министарка Убах је на састанку упутила позив министру Богдановићу да дође у званичну посјету Андори.
Министар Богдановић је на маргинама Самита Франкофоније разговарао и са Министром вањских послова Јерменије, која је била домаћин овогодишњег састанка.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?