Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Наставак учешћа црногорске делегације на засиједању Свјетске банке и ММФ-а

Објављено: 13.10.2018. 18:44 Аутор: Министарство финансија
Ministarstvo finansija


Делегација Црне Горе коју предводе министар финансија Дарко Радуновић и гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић наставила је учешће на годишњем засједању ММФ-а и Свјетске банке.

Делегација је учествовала на конференцији поводом представљања “Регионал Ецономиц Оутлоок” извјештаја. Током конференције, којом је пресједавао предсједник Европског одсјека Међународног монетарног фонда, Поул Тхомсен, констатовано је да се очекује наставак економске експанзије, али нешто споријим темпом због пораста ризика. Као кључни извори ризика наведени су: слабљење екстерне тражње, више цијене горива и успоравање пословног циклуса у Европи. Закључено је да се може очекивати успоравање раста, али и даље релативно висок раст. Препорука за вођење економских политика је да се постепено “гради” простор за маневар монетарне и фискалне политике.

Потпредсједник Свјетске банке Цyрил Муллер је истакао да се Црна Гора данас суочава са мање изазова у односу на претходни период, те да су неопходне структурне реформе као пуна подршка фискалној консолидацији. Посебно је нагласио повјерење које је изграђено између Свјетске банке и црногорских институција и истакао да су готово сви услови за одобравање другог дијела гаранција за развојну политику задовољени, са аспекта фискалних мјера и финансијске стабилности. Муллер је саопштио и да је претходни пројекат одобравања гаранција за развојну политику био један од најуспјешнијих и да ће настојати да позитивна искуства из Црне Горе пренесу на друге земље. На састанку је разговарано и о актуелним пројектима из области управљања отпадом, реформе пореске администрације и подршке процесу оптимизације јавног сектора. Министар Радуновић је истакао да Влада Црне Горе ради на имплементацији структурних реформи у циљу добијања другог дијела гаранције за развојну политику, као и у циљу јачања економског раста. Гувернер Жугић је истакао да је банкарски систем стабилан, ликвидан и профитабилан и да је ниво активе, по први пут, премашио ниво БДП-а.

На састанку са Франком Хемскерком, извршним директором Холандске конституенце у Свјетској банци, дискутовано је о даљим процесима европских интеграција. Дата је пуна подршка Влади Црне Горе око давања аеродрома под концесију, уз вођење рачуна о избору репутабилног концесионара због свих потенцијалних ризика.

У наставку дана, одржан је и билатерални састанак са Поулом Тхомсеном, директором Европског одсјека ММФ-а. На овом састанку, министар  Радуновић је истакао да је макроекономска стабилност Црне Горе ојачана и представио високе стопе економског раста у 2017. и у првој половини 2018. године, као и показатеље повећања буџетских прихода. Гувернер Жугић је информисао г. Тхомсена о значајном унапријеђењу финансијског система. Разговарано је и о могућој техничкој помоћи ММФ-а за даље унапријеђење банкарског система.

Наша делегација састала се и са директором Трезора МИнистарства финансија Холандије, Цхристианом Ребергеном. На састанку је дискутовано о процесу приступања Црне Горе ЕУ.



МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА И ЦЕНТРАЛНА БАНКА ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?