Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црногорски преносни систем добро повезан са сусједним системима

Објављено: 12.10.2018. 16:07 Аутор: Министарство економије
„У енергетски систем Црне Горе инвестирано је 350 милиона еура у последњих пет година. То је значајно утицало на повезивост и национални циљ“, казала је данас министарка економије, Драгица Секулић на отварању Завршне конференције регионалног пројекта о повезивању тржишта електричне енергије.

Конференцију је организовала Регулаторна агенција за енергетику заједно са Регулаторном агенцијом за енергију, мреже и животну средину Републике Италије (АРЕРА) у хотелу “Сплендид” у Бечићима.

Поред министарке Секулић у уводном дијелу излагања говорили су предсједник Регулаторне агенције за енергетику, Бранислав Прелевић и амбасадор Републике Италије у Црној Гори, Луца Зелиоли.

На конференцији су представљени резултати пројекта "ЦЕИ Централно-европска иницијатива - Јачање енергетских регулаторних тијела на Западном Балкану", у који су, поред црногорског, укључена регулаторна тијела из Албаније, Италије и Србије. “

“Оно што остаје да се спроведе, како би се олакшао процес повезивања на тржишту, је хармонизација правног и регулаторног оквира. У том смислу, ми ц́емо бити усредсређени у наредном периоду на прилагођавање одговарајуц́их прописа ЕУ, ЦАЦМ и ФЦА, за стране уговорнице Енергетске заједнице и њихову транспозицију у националним правним оквирима”, закључила је Секулић.

Пројекат спроводи италијанска Регулаторна агенција за енергију, мреже и животну средину (АРЕРА) у сарадњи са италијанским оператором преносног система (Терна), италијанским оператером тржишта (ГМЕ) и уз подршку Института за конкуренцију (И-ЦОМ). 



МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?