Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Трећи састанак министара саобраћаја Кине и земаља Централне и Источне Европе (16+1)

Објављено: 15.10.2018. 17:46 Аутор: МСП

Делегација Владе Црне Горе предвођена министром саобраћаја и поморства Османом Нурковићем, учествоваће на Трећем састанку министара саобраћаја Кине и земаља Централне и Источне Европе (16+1) који ће се одржати у Београду, 16. и 17. октобра 2018. године.

Тема Трећег састанка министара саобраћаја Кине и земаља Централне и Источне Европе у оквиру иницијативе 16+1 је изналажење оптималних рјешења усклађивања планирања и реализације пројеката у циљу повећања њихове економске ефикасности у циљу планирања развоја саобраћајне инфраструктуре и интерконтиненталне, регионалне и националне координације пројеката модернизације и изградње нове саобраћајне инфраструктуре и остваривања синергије са иницијативом ,,Један појас, један пут“.

Механизам 16+Кина је званично покренут на И Самиту шефова влада НР Кине и земаља Централне и Источне Европе (ЦИЕЗ, енг. ЦЕЕЦ), у Варшави, 2012. године, а сарадња се, од када је започета са инфраструктуром, проширила на готово све области.

Црна Гора је на пољу саобраћаја урадила много у оквиру Механизма „16+1”. Циљ иницијативе је да се инфраструктурно, економски, трговински, итд. додатно повежу Кина и ЕУ, преко земаља централне Азије, источне Африке, Блиског истока и средње и источне Европе, како би се остварили веома високо постављени циљеви у спољнотрговинској размјени.

Наравно, све има и политички циљ, онако како је прокламовано: мир, стабилност, регионално повезивање кроз размјену и сарадњу у култури, сарадњу на бази „wин-wин“ односа, међусобног разумјевања, уважавања и поштовања националних и заједничких интереса.

Осим министра Нурковића у црногорској делегацији биће и Ангелина Живковић, државна секретарка, и Билсана Бибић, самостална савјетница ИИИ.

 

 

Министарство саобраћаја и поморства

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?