Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Подршка изради локалних акционих планова за родну равноправност – Плужине, Никшић, Бијело Поље и Бар

Објављено: 15.10.2018. 20:14 Аутор: ммп

У сарадњи Министарства за људска и мањинска права – Одјељења за послове родне равноправности, Мисије ОЕБС-а и општина у Црној Гори, у последњој деценији, унапријеђене су добре праксе у остваривању политике једнаких могућности на локалном нивоу што представља подстицај за даље унапријеђење нормативних и инстуитуционалних механизама, подизање нивоа знања и добре праксе, са циљем остваривања потпуне равноправности на свим нивоима.

У оквиру пројекта „Јачање механизама за родну равноправност на локалном нивоу”, подржана је и израда локалних акционих планова за родну равноправност у општинама. Због усклађивања са националном стратегијом за родну равноправност – Планом активности за постизање родне равноправности, као и истека претходних локалних акционих планова за родну равноправност,  неопходно је израдити нове акционе планове.

Припремљени Модел локалног акционог плана понуђен је локалним самоуправама које су у обавези да га прилагоде својим потребама и предложе његово усвајање. Министарство и  Мисија ОСЦЕ су, у сарадњи са радним групама за израду ЛАП у локалним самоуправама, у општинама Плужине, Никшић, Бијело Поље и Бар спровели 4 једнодневне радионице, од почетка мјесеца октобра, као логистичку подршку овом процесу. Радионицама су присуствовали/е представници/е општина, правосудних и полицијских органа у општинама, школа основног и средњег образовања и НВО сектор. Предавачице на радионицама су биле експерткиње из родне равноправности, Бранка Влаховић и Славица Стриковић.

У наредном периоду партнерски ће се реализовати напредни тренинзи на локалном нивоу, подршка општинама при изради локалних акционих планова за родну равноправност, тренинзи о локалном буџетирању за чланове/це Мреже координатора/ки на локалном нивоу, активности поводом обиљежавања кампање „16 дана активизма у борби против насиља над женама“, те едукације у правцу оснаживања жена.

Министарство за људска и мањинска права

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?