Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Неколико стотина грађана прошетало Подгорицом у знак борбе против рака дојке

Објављено: 13.10.2018. 20:37 Аутор: Министарство здравља
У центру Подгорице одржана је традиционална октобарска шетња у знак подршке борби против рака дојке, након чега је организована и трка мушкараца „У њеним ципелама“, први догађај такве врсте у Црној Гори. Шетња и трка организоване су у оквиру кампање „Покажи да ти је стало“, коју спроводе НВО „Здрава Дона Монтенегрина“ и компанија Авон, уз институционалну подршку Министарства здравља.

Циљ кампање је подизање свијести о значају редовних прегледа груди, јер је доказано да је рак дојке изљечив уколико се открије на вријеме. Такође, организатори кампањом желе да укажу и на важност улоге коју мушкарци имају у животима жена, посебно када је ријеч о њиховом здрављу.

У шетњи је учествовало неколико стотина грађана, међу којима и министар здравља Кенан Храповић. Они су се окупили у 17х и прошетали улицом Слободе, након чега су се спустили на Трг независности. Након шетње, на тргу је први пут организована и Авон трка мушкараца „У њеним ципелама“, како би се мушкарцима дала шанса да покажу да им је стало до жена из свог окружења и њиховог здравља. У трци је учествовало 20-так мушкараца, а међу њима најбројнији су били чланови црногорске Рагби репрезентације.

Како би додатно утицала на повећање броја жена које ће се прегледати, компанија Авон је на почетку кампање Клиничком центру Црне Горе донирала ултразвучни апарат, вриједан близу 30 000 еура. Средства за уручену донацију прикупљена су продајом производа са ружичастом врпцом од које компанија Авон цјелокупни бруто профит издваја за борбу против најчешћег малигног обољења код жена. Годишње у Црној Гори од рака дојке оболи око 350 жена, од којих свака трећа изгуби битку. Подаци показују да око 70 одсто обољелих има рани карцином дојке, који се може излијечити у већини случајева.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?