Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан Консултативни састанак око Акционог плана Партнерства за отворену управу (ОГП)

Објављено: 15.10.2018. 21:00 Аутор: МЈУ
Консултативни састанак о мјерама из Нацрта националног акционог плана за спровођење иницијативе Партнерство за отворену управу (ОГП) у Црној Гори за период 2018-2020 одржан је данас у организацији Министарства јавне управе и УНДП-а.

„Национални акциони план треба да буде и документ који ће да допринесе унапређењу транспарентности и квалитета јавних услуга. Настојали смо да активности које смо предложили буду конкретне реалне и финансијски одрживе. У том смислу, посебан сегмент представљају активностии у области електронске упрае, јер реформе јавне управе треба да прати и развој еУправе и дигитализације“, казао је Горан Јоветић, државни секретар у МЈУ. Он је истакао да документ није сам по себи циљ, већ његова квалитетна имплементација и зато треба у континуитету користити прилике за додатну додатне консултације са грађанима и заинтересованим јавностима, казао Јоветић.

Томица Паовић, шеф Сектора за демократско управљање и Сектора за економију и животну средину у Канцеларији УНДП у Црној Гори, је указао да је УНДП дугогодишњи партнер Владе Црне Горе у пројектима којима се унапређује транспарентност јавне управе, те да пружа подршку МЈУ на плану израде новог Акционог плана ОГП. Паовић је подсјетио на пројекат „Буди одговоран“ који су заједнички реализовали Влада Црне Горе и УНДП, а у којем су грађани имали активну улогу.

На састанку је разговарано о успостављање Националног идентификационог документа (НИД) који ће корисницима (грађанима, привреди) омогућити сигуран и једноставан приступ услугама које се пружају електронским путем. Бојана Бајић, начелница Дирекције за електронске регистре, је казала да је циљ НИД-а да се успостави електронска идентификација која би пренесено значила да се „поново родимо“. То је документ који би омогућивао дигиталну идентификацији у различитим областима (здравствена књижица, лична карта, социјална карат и др.).

Такође, било је ријечи и о Е демократији, односно технички унапријеђеној подстраници еПартиципација, о којем је говорила Мирјана Беговић, начелница Дирекције за модернизацију и информатизацију државне управе. Она је казала да је еПартиципација у потпуној корелацији са електронском демократијом – еДемократија. Беговић је представила техичке иновације подстранице еПартиципација, која треба да допринесе већој транспарентности процеса јавних расправа, али и постојеће услуге. Она је указала на незаинтересованост грађана за учешће у јавним расправама путем овог канала, те да у наредном периоду у сарадњи са невладиним организацијам треба радити на што бољој промоцији.

Партнерство за отворену управу (ОГП) је добровољна међународна иницијатива, покренута 2011. године, која промовише мултилатералну сарадњу, подржава и помаже развој отворености, транспарентности и одговорности управе кроз отворену сарадњу представника државне управе, првенствено са цивилним друштвом, али и другим сегментима друштва с циљем промоције и повећања транспарентности, борбе против корупције и активног укључивања и оснаживања учешћа грађана и цивилног сектора у креирање јавних политика. Црна Гора се ОГП-у прикључила 13. фебруара 2012. године, и као земља учесница потписала декларацију о отвореној Влади.

Акциони план садржи мјере и активности у области пружања јавних услуга, учешћа јавности, фискалне транспарентности, интегритета јавне управе, приступа информацијама, отворених података и др. Црна Гора до краја године треба да изради Акциони план који је најважнија компонента учешћа једне државе у иницијативи ОГП.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?