Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Шеховић и Ђин: У припреми два споразума из области образовања са Кином

Објављено: 17.10.2018. 19:07 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Сарадња Црне Горе и НР Кине у области образовања биће унапријеђена кроз потписивање два споразума која су у припреми, један о сарадњи у области образовања, а други о узајамном признавању диплома. То ће бити начин да се додатно поспјеши размјена студената између двије земље, оцијенили су на данашњем састанку министар просвјете др Дамир Шеховић и амбасадор НР Кине у Црној Гори Њ.Е. Лиу Ђин.

Министар Шеховић је истакао да је Кина стратешки партнер Црне Горе, те да традиционално добри политички и економски односи морају бити праћени и једнако добрим односима у области образовања и културе. Он је истакао да је значајан број црногорских студената заинтересован за студирање у Кини, што ствара велики простор за јачање односа двију земаља у будућности. Потписивање споразума, према његовим ријечима, један је од начина да се сарадња институционализује и пружи додатни подстрек за конкретније активности.

Он је нагласио да Министарство ради на припреми Споразума о узајамном признавању диплома, какав Кина већ има са преко 50 земаља, а који би био од изузетног значаја за обије стране, нарочито за црногорске студенте, којима ће на тај начин бити олакшано студирање у Кини.

Амбасадор Ђин је истакао да ће као нови амбасадор Кине у Црној Гори посветити пажњу сарадњи у области образовања као бази за сваку другу врсту сарадње у будућности. Он је истакао да ће споразуми који су у припреми допринијети бољем разумијевању и већој мобилности студената и наставника, истичући увјерење да би и кинески студенти били заинтересовани за студије у Црној Гори.

Он је нагласио да би узајамне посјете министара образовања допринијеле чвршћој сарадњи, као и учешће црногорске делегације на 7. Дијалогу о политикама образовања. Он сматра да поред билатералне сарадње, Платформа „16+1“ за сарадњу Кине са земљама централне и источне Европе представљаја добар механизам који би се могао користити за унапређење образовања.

Саговорници су се сагласили да је потребно додатно афирмисати међууниверзитетску сарадњу, као и побратимство између градова, које такође, оставља простор за узајамно представљање културе и обичаја, кроз размјену ученика и наставника.

ПР служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?