Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нурковић, на Самиту (16+1) који се одржава у Београду, ставио нагласак на постојеће и будуће саобраћајне пројекте

Објављено: 17.10.2018. 19:27 Аутор: МСП

Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић предводи Делегацију која је узела учешће на трећем самиту министара саобраћаја НР Кине и земаља Централне и Источне Европе (16+1) који се одржава у Београду, Република Србија. Главна тема овогодишњег самита је изналажење оптималних рјешења усклађивања планирања и реализације инфраструктурних саобраћајних пројеката у циљу повећања њихове економске ефикасности и остваривања синергије са иницијативом ,,Један појас, један пут“. Београд је истовремено домаћин и Форума градоначелника главних градова земаља Централне и Источне Европе и НР Кине.

Први дан догађаја отворио је предсједник Републике Србије, г. Александар Вучић, а поред њега су говорили и потпредсједница Владе Р. Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре гђа. Зорана Михајловић, министар саобраћаја НР Кине, г. Ли Сиаопенг, као и министар рударства и енергетике Р. Србије који је национални координатор између Кине и земаља ЦЕИ, г. Александар Антић.

У свом излагању, предсједник Републике Србије, г. Вучић, нагласио је повезивање региона и рекао да је данас од пресудног значаја за напредак повезивање, указавши да, када се погледа простор бивше Југославије, може се видјети да БиХ и Србија немају ниједан аутопут који их спаја, нити пругу, а слично је и са Црном Гором, Румунијом, док је нешто боље стање са Бугарском и Македонијом. Он је такође изразио задовољство досадашњом сарадњом с кинеским компанијама које раде у Р. Србији.

Поред предсједника Р. Србије, у уводном обраћању говорио је и кинески министар саобраћаја г. Ли Xиаопенг, који је истакао да је НР Кина посебно заинтересована за наставак пружања подршке инфраструктурном повезивању земаља Централне и Источне Европе, као и јачању дијалога у областима шпедиције, поморства и унутрашњих пловних путева. Министар Xиаопенг је такође истакао да НР Кина ставља нагласак на унапређењу логистичке повезаности Кине и земаља које припадају платформи 16+1, као и јачању људских ресурса.

Министар Нурковић је у току свог излагања на поподневној министарској сједници ставио посебан нагласак на пројекте који су дио постојеће СЕЕТО мреже и индикативног проширења транспортне мреже ЕУ на Западни Балкан: аутопут Бар-Бољаре, Јадранско-јонски аутопут, и жељезничку пругу од Бара до границе с Републиком Србијом. Он је овом приликом истакао и да је Црна Гора припремила и 2017. године ажурирала националну јединствену листу пројеката на којој се налази 12 пројеката из области саобраћаја.

Везано за аутопут Бар-Бољаре, министар је говорио о досадашњој динамици радова на приоритетној дионици Смоковац-Увач-Матешево, а искористио је прилику и да присутнима предочи план реализације осталих дионица аутопута који ће се спровести кроз изградњу још четири дионице. Када је ријеч о Јадранско-јонској брзој саобраћајници дуж црногорског приморја, министар Нурковић се фокусирао на представљање фаза којом се планира реализација овог пројекта. Министар је навео да се тренутно спроводи фаза техничке помоћи ЕУ за "обилазницу Будва" у оквиру које це се припремити и тендерска документација за дио заобилазнице. Везано за жељезницу, министар је истакао значај рехабилитације пруге "Врбница-Бар" како за Црну Гору, тако и за повезивање цијелог региона. Министар је искористио ову прилику и да укаже на то да је опредјељење Владе Црне Горе да ствара подстицајни амбијент за нове инвестиције, и искористио прилику да позове све заинтересоване потенцијалне партнере да изразе свој интерес за пројекте.

Поред министра Нурковића, на министарској сједници су говорили и министри Босне и Херцеговине, Румуније, Летоније, као и високи званичници многих других земаља 16+1 иницијативе. На крају дана, учесници скупа су усвојили закључке који се односе на унапређење сарадње између Европе и Азије, континуирани рад на стварању методологије за јединствену листу пројеката за земље Централне и Источне Европе и Кине, као и унапређење активности са циљем смањења времена задржавања на границама како би се поспјешио бољи проток људи и добара.

Министар Нурковић је искористио прилику и да се билатерално састане са потпредсједницом Владе Р. Србије и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре гђо-м. Зораном Михајловић. Овом приликом се разговарало о пројекту аутопута Бар-Бољаре и наставку активности у циљу усаглашавања контактне тачке, а потпредсједница Владе гђа. Михајловић је министра Нурковића обавијестила да се очекује почетак радова на дионици Прељина-Пожега сљедеће године и да се са кинеским партнерима преговара о припреми пројектне документације за дионицу од Пожеге до границе са Црном Гором. Поред овога, министри су разговарали и о унапређењу жељеничке повезаности двију држава као и о унапређењу регионалних путева који се налазе у близини граничних прелаза између Црне Горе и Р. Србије.

Министар Нурковић је потпредсједницу Владе Р. Србије гђу. Михајловић упознао и с идејом изградње новог контејнерског терминала у Луци Бар као и другим активностима које ће допринијети унапредјењу сектора поморства и поморске привреде. Министар је напоменуо и то да Црна Гора озбиљно улаже у рехабилитацију жељезничког сектора, како путем Западнобалканског инвестицијског кроз коју су обезбијеђења два инвестициона гранта за ову област, тако и путем средстава из националних претприступних (ИПА) фондова.

На крају састанка, обије стране су изразиле задовољство досадашњом сарадњом и размјеном знања и искустава и сложиле се да је унапређење регионалне повезаности од кључног значаја за све земље Западног Балкана, а у сирем контексту за све земље у оквиру 16+1 иницијативе.


Министарство саобраћаја и поморства

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?