Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење за јавност „Почео ЕУ тwиннинг пројекат за јачање капацитета Одјељења за сузбијање неправилности и превара Министарства финансија (АФЦОС канцеларије) финансираног у склопу ИПА Програма Европске уније за Црну Гору“

Објављено: 17.10.2018. 19:27 Аутор: министарство финансија
Данас је у ЕУ Инфо Центру одржана конференција поводом почетка тwиннинг пројекта „Јачање капацитета Одјељења за сузбијање неправилности и превара Министарства финансија (АФЦОС канцеларије)“. 
Пројекат вриједан 200.000,00 еура финансира Европска унија, а спроводе га заједнички министарства финансија Црне Горе и Републике Хрватске, уз административну подршку Средишње агенције за финансирање и уговарање Републике Хрватске са циљем пружања подршке црногорској администрацији у заштити финансијских интереса ЕУ.
Присутнима су се обратили Господин Херманн Спитз, Шеф Сектора за сарадњу Делегације Европске уније у Црној Гори, амбасадор Хрватске г. Веселко Грубишић и Немања Катнић, Државни секретар Министарства финансија Црне Горе, док су лидери пројекта, Наташа Ковачевић и Мирјана Јурић, презентовали резултате и активности пројекта.
Током шестомјесечног трајања пројекта, црногорски и хрватски експерти ће заједнички спровести низ активности како би ојачали капацитете Одјељења за сузбијање неправилности и превара (АФЦОС канцеларије) и унаприједили законодавни оквир заштите финанцијских интереса ЕУ у Црној Гори. Биће урађена анализа тренутног стања система и након тога израђени оперативни протоколи, Смјернице о управљању неправилностима, Национална стратегија за борбу против превара као и Методологија анализе ризика. Хрватски експерти ће такође одржати тренинге и организовати студијску посјету за црногорске колеге мјеродавним хрватским институцијама  те организовати семинар за медије с циљем указивања на важност подизања свијести и активног судјеловања јавности у пријављивању  и сузбијању неправилности и пријевара.

Црна Гора као корисница средстава из пред-приступног програма помоћи ИПА  која  се исплаћују из прорачуна Европске уније, дужна је и у пред-приступном раздобљу осигурати учинковити законодавни оквиру за заштиту финанцијских интереса ЕУ у Црној Гори.У том смислу, у Министарству финансија основано је Одјељење за сузбијање неправилности и превара (АФЦОС канцеларија) као главна контактна точка Еуропском уреду за борбу против пријевара (ОЛАФ) и има улогу координисања законодавних, административних и оперативних активности између институција које судјелују у управљању и кориштењу средстава из  пред-приступног програма помоћи (ИПА) те институција које су одговорне за сузбијање превара, корупције и осталих врста неправилности у Црној Гори (институције АФЦОС мреже).

Овај Тwиннинг пројекат ће уједно придонијети и проведби активности предвиђених Црногорским приступним програмом 2017-2018, а поглавито у поглављу 32 (Финанцијска контрола). Главни циљеви наведеног су: спречавање злоупорабе финанцијске помоћи, допринос учинковитијем, успјешнијем и одговорнијем трошењу, што представља важан механизам за борбу против корупције.

Очекује се да ће размјена искустава и добре праксе између корисничке институције – Министарства финансија Црне Горе и институције државе чланице – Министарства финансија  Републике Хрватске довести до ојачаних капацитета АФЦОС канцеларије у Црној Гори, што ће за посљедицу имати успјешнију заштиту финансијских интереса ЕУ у Црној Гори.

За више информација молимо контактирајте гђу Ања Чарапић (ања.павлициц@миф.гов.ме).

Овдје можете преузети уводна излагања:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?