Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Полиција спасила дјевојчицу од присилног просјачења; против њеног оца поднијета кривична пријава за КД трговина људима

Објављено: 17.10.2018. 17:50 Аутор: УП
Службеници Управе полиције МУП-а – Центра безбједности Подгорица су оперативним радом открили случај трговине људима која је извршена на штету малољетне 15-тогодишње дјевојчице присиљавањем на просјачење. Против оца дјевојчице, који је осумњичен да је извршио ово кривично дјело, је поднијета кривична пријава. Дјевојчица је смјештена у склониште и обезбијеђена јој је правна заштита. 

ЦБ Подгорица је кривичну пријаву против оца дјевојчице, А.С, надлежном тужиоцу поднио данас, а кривичном пријавом он се терети да је на штету своје 15-тогодишње ћерке починио кривично дјело трговина људима. 

Жртва овог кривичног дјела, малољетна дјевојчица, идентификована је прије два дана, на основу оперативних сазнања ЦБ Подгорица и активности које су полицијски службеници потом предузели. Од дјевојчице је узета изјава, а о прикупљеним сазнањима је обавијештен државни тужилац у Основном државном тужилаштву у Подгорици а потом и државни тужилац у Вишем државном тужилаштву у Подгорици који је и квалификовао дјело.

Криминалистичка обрада коју су полицијски службеници спровели упућује на сумњу да се 15-тогодишња дјевојчица у дужем периоду, под физичком силом, пријетњом и принудом од стране свог оца А.С, бавила просјачењем на територији Главног града Подгорица, а за рачун и интерес свог оца и других за сада непознатих лица на чијој се идентификацији ради. 

С обзиром да је малољетна дјевојчица до сада у више наврата претрпјела физичко насиље, из безбједносних разлога склоњена је у Национално склониште за жртве трговине људима које егзистира у оквиру Канцеларије за борбу против трговине људима, док је за А.С. расписана потјерница.

Током предузимања мјера и радњи на расвјетљавању овог кривичног дјела као и да би дјевојчица била адекватно збринута и да би јој се обезбиједила правна заштита, кроз мултидисциплинарни приступ, сходно стандардима и оперативним процедурама, ангажовани су Центар са социјални рад, ОДТ у Подгорици, ВДТ у Подгорици као и Национално склониште за жртве трговине људима. 

Управа полиције ће у сарадњи са другим надлежним државним органима и институцијама наставити са активностима на расвјетљавању свих облика трговине људима и свих кривичних дјела и прекршаја повезаних са просјачењем, што је у складу и са националним и безбједносним приоритетима и препорукама међународних партнера у оквиру поглавља 23 и 24. 

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?