Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Наставницима представљен софтвер за учење италијанског језика у школама

Објављено: 17.10.2018. 20:20 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Поводом Недјеље италијанског језика у свијету, у Министарству просвјете наставницима италијанског језика представљен је софтвер за учење италијанског језика, који ће Амбасада Републике Италије донирати црногорским школама. Укупно 138 мултимедијалних ЦД-РОМ-ова софтвера „Прогетто италиано јуниор 1-2“ и „Прогетто италиано 1-2“ биће уручено школама.

Уједно, одржана је и радионица „Употреба компјутера и интернета у настави италијанског језика као страног језика“.

Наставнике су поздравили директорица Директората за предшколско, основно и инклузивно образовање и васпитање, Аријана Николић-Вучинић и амбасадор Италије у Црној Гори Њ.Е. Лука Зелиоли.

PR služba

У свом обраћању, Николић – Вучинић је подсјетила да о значају познавања страних језика у савременом свијету говори Стратегија „Европа 2020“, која дефинише унапређење квалитета и сврсисходности учења језика као један од кључних циљева. Она је нагласила да је познавање језика услов за слободно кретање, рад и учење широм Европе, те да доприноси конкурентности појединаца и индустрије, а такође је и једна од кључних вјештина на европском тржишту рада.

Вучинић – Николић је истакла да је Министарство просвјете кроз посљедњу реформу образовања увело учење енглеског језика у предшколским установама и првом разреду основне школе. Како истиче, уведен је и други страни језик од шестог разреда, као и одјељења са наставом на енглеском језику.

 PR služba

“Увођењем релевантног софтвера, као додатног средства уз уџбеник који се користи за учење италијанског језика у школама, стварамо претпоставке за подизање квалитета наставе италијанског језика у црногорским школама. Посебно је важно што се овај програм може користити и на мултимедијалним таблама и на обичним рачунарима, па ће сваки наставник бити у прилици да га свакодневно користи”, нагласила је Вучинић – Николић и захвалила Амбасади Републике Италије на донацији.

Амбасадор Републике Италије у Црној Гори Њ.Е. Лука Зелиоли истакао је да ће наредних дана, захваљујуц́и подршци компаније Терна, Италија донирати свим школама у Црној Гори гдје се организује настава италијанског језика нови рачунарски програм за предавање језика Дантеа. Како је истакао амбасадор, ријеч је о укупно 138 мултимедијалних ЦД-РОМ-ова, које је произвела италијанска специјализована издавачка кућа Едилингуа - „Прогетто италиано јуниор 1-2“ и „Прогетто италиано 1-2“. Он је захвалио Министарству просвјете на интензивној билатералној сарадњи и промоцији италијанског језика.

Циљ донације софтвера је да се подстакне коришћење нових технологија за обнову традиционалне наставе, олакша рад наставника и, прије свега, изазове више радозналости и интересовања ученика.

ПР служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?