Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана сједница Партнерства за отворену управу (ОГП)

Објављено: 17.10.2018. 20:42 Аутор: МЈУ

Државни секретар у Министарству јавне управе, Горан Јоветић, предсједавао је сједницом Оперативног тима Партнерства за отворену управу (ОГП), на којој су разматрани пристигли предлози и сугестије током јавне расправе на Нацрт акционог плана, која је трајала до 04. октобра.

На састанку је оцијењено да је циљ Акционог плана да предложи конкретне, реалне и опипљиве активности које ће унаприједити транспарентност јавне управе и укључити грађане у креирање јавних политика. Национални акциони план треба да буде квалитетна подлога за даље подстицање транспарентности и одговорности институција и учешћа јавности, прије свега, транспарентнијег и ефикаснијег спровођења јавних расправа и веће доступности услуга, оцијењено је на састанку.

Оперативни тим је припремио предлог Акционог плана који ће Влада разматрати током новембра, а који ће садржати мјере и активности у области пружање јавних услуга, учешће јавности, фискална транспарентност, интегритет јавне управе, приступ информацијама, отворени подаци и др. Црна Гора до краја године треба да изради акциони план који је најважнија компонента учешћа једне државе у иницијативи ОГП.

Партнерство за отворену управу (ОГП) је добровољна међународна иницијатива, покренута 2011. године, која промовише мултилатералну сарадњу, подржава и помаже развој отворености, транспарентности и одговорности управе кроз отворену сарадњу представника државне управе, првенствено са цивилним друштвом, али и другим сегментима друштва с циљем промоције и повећања транспарентности, борбе против корупције и активног укључивања и оснаживања учешћа грађана и цивилног сектора у креирање јавних политика. Црна Гора се ОГП-у прикључила 13. фебруара 2012. године, и као земља учесница потписала декларацију о отвореној Влади.

Чланови тима су представници Владе, пет представника НВО сектора, као и Привредне коморе Црне Горе.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?