Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дио припадника ВЦГ отпутовао на вјежбу ТРИДЕНТ ЈУНЦТУРЕ 18

Објављено: 18.10.2018. 20:52 Аутор: мод

Дио припадника ВЦГ предвођен капетаном Данком Ковачевићем отпутовао је за Норвешку на НАТО вјежбу ТРИДЕНТ ЈУНЦТУРЕ 18. Остали припадници контингента ВЦГ полазе током наредне седмице.

Војска Црне Горе на вјежби учествује са 33 припадника. Главни дио наших снага је пјешадијски вод од 27 припадника, који ће бити у саставу Словеначке чете. Пјешадијски вод је из састава Прве пјешадијске чете из Никшића. Сва припадајућа опрема је из Прве пјешадијске чете, као и четири возила, која су већ упућена бродом за Краљевину Норвешку. Јединица је опремљена свом потребном опремом за екстремно хладне услове и спремна за реализацију задатака на планинским теренима у хладним условима.

Од преосталих шест припадника, по један пилот, логистички подофицир и војни полицајац биће у саставу словеначке ескадриле, у команди словеначке логистичке чете, односно у словеначкој чети војне полиције, док ће два штабна официра бити у команди италијанске бригаде. Један официр биће задужен као оцјењивач – контролор током вјежбе.

На вјежби учествује око 50 хиљада војника из оружаних снага 31 земље, 29 чланица НАТО уз Шведску и Финску, са више од 10 хиљада возила, око 150 авиона и 70 бродова који ће бити лоцирани у Сјеверном Атлантику и на Балтичком мору. Вјежбом командује адмирал Џејмс Фого (Јамес Г. Фого), командант Команде здружених снага НАТО у Напуљу, која је одговорна за вођење вјежбе.

Вјежба ТРИДЕНТ ЈУНЦТУРЕ 18 реализује се од 25. октобра до 7. новембра у Норвешкој, највећим дијелом на територији Норвешке, на копну, мору и у ваздуху, али ће обухватити и дио територије Исланда, као и ваздушни простор Финске и Шведске. Циљ ове, највеће НАТО вјежбе посљедњих година, јесте да тестира концепт колективне одбране Алијансе.

Изјава капетана Данка Ковачевића

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?