Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нурковић разговарао са министром саобраћаја НР Кине г. Ли Xиаопенгом о сарадњи у сектору саобраћаја

Објављено: 18.10.2018. 21:18 Аутор: МСП

На маргинама трећег самита министара саобраћаја НР Кине и земаља Централне и Источне Европе (1+16) који се одржао у Београду, министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић састао се са министром саобраћаја НР Кине, г. Ли Xиаопенгом. Током билатералног састанка, два министра су изразила обострано задовољство пријатељством између Црне Горе и НР Кине, као и досадашњом сарадњом Министарстава саобраћаја двију држава.

Овом приликом, министри су разговарали о сарадњи у сектору саобраћаја као и могућностима за проширење исте. Министар Нурковић се фокусирао на досадашњу динамику изградње приоритетне дионице Смоковац-Увач-Матешево аутопута Бар-Бољаре, упознајући министра Xиаопенга о свим изазовима везаним за капитални инфраструктурни пројекат ове величине и активностима чија би имплементација довела до успјешног и ефикасног спровођења истог. Бар-Бољаре аутопут представља продужетак коридора Блиски Исток-Источни Медитеран за Западни Балкан који је на министарском састанку ЕУ-Кина у јулу ове године дефинисан као један од приоритетних пројеката за реализацију у оквиру платформе повезивања ЕУ-Кина. Изградњу приоритетне дионице аутопута спроводи кинеска компанија ЦРБЦ, а иста се финансира путем преференцијалног кредита кинеске ЕXИМ банке.

Министар Нурковић је искористио прилику и да г Xиаопенга упозна с идејама које се тичу даљег развоја и унапређења сектора жељезнице, поморства и ваздушног саобраћаја. Такође, у свом обраћању се захвалио на досадашњој свесрдној подршци коју пружа НР Кина Црној Гори.

Г. Xиаопенг је током састанка навео да ће наставити да охрабрује кинеске компаније и привреднике да улажу и раде на пројектима у Црној Гори, а оба министра су изразила жељу да се досадашња добра сарадња у сектору саобраћаја даље унаприједи и прошири на све секторе.

Подсјећамо да је министар Нурковић током првог дана самита министара саобраћаја НР Кине и земаља Централне и Источне Европе учествовао на министарској сесији, а да је искористио прилику и да се билатерално састане са потпредсједницом Владе Р. Србије и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре гђом Зораном Михајловић.

Министра Нурковића су током овог догађаја пратили државна секретарка гђа. Ангелина Живковић,  амбасадор Црне Горе у Републици Србији г. Бранислав Мићуновић, као и њихови сарадници.

Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?