Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Nurković razgovarao sa ministrom saobraćaja NR Kine g. Li Xiaopengom o saradnji u sektoru saobraćaja

Objavljeno: 18.10.2018. 21:18 Autor: MSP

Na marginama trećeg samita ministara saobraćaja NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (1+16) koji se održao u Beogradu, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković sastao se sa ministrom saobraćaja NR Kine, g. Li Xiaopengom. Tokom bilateralnog sastanka, dva ministra su izrazila obostrano zadovoljstvo prijateljstvom između Crne Gore i NR Kine, kao i dosadašnjom saradnjom Ministarstava saobraćaja dviju država.

Ovom prilikom, ministri su razgovarali o saradnji u sektoru saobraćaja kao i mogućnostima za proširenje iste. Ministar Nurković se fokusirao na dosadašnju dinamiku izgradnje prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo autoputa Bar-Boljare, upoznajući ministra Xiaopenga o svim izazovima vezanim za kapitalni infrastrukturni projekat ove veličine i aktivnostima čija bi implementacija dovela do uspješnog i efikasnog sprovođenja istog. Bar-Boljare autoput predstavlja produžetak koridora Bliski Istok-Istočni Mediteran za Zapadni Balkan koji je na ministarskom sastanku EU-Kina u julu ove godine definisan kao jedan od prioritetnih projekata za realizaciju u okviru platforme povezivanja EU-Kina. Izgradnju prioritetne dionice autoputa sprovodi kineska kompanija CRBC, a ista se finansira putem preferencijalnog kredita kineske EXIM banke.

Ministar Nurković je iskoristio priliku i da g Xiaopenga upozna s idejama koje se tiču daljeg razvoja i unapređenja sektora željeznice, pomorstva i vazdušnog saobraćaja. Takođe, u svom obraćanju se zahvalio na dosadašnjoj svesrdnoj podršci koju pruža NR Kina Crnoj Gori.

G. Xiaopeng je tokom sastanka naveo da će nastaviti da ohrabruje kineske kompanije i privrednike da ulažu i rade na projektima u Crnoj Gori, a oba ministra su izrazila želju da se dosadašnja dobra saradnja u sektoru saobraćaja dalje unaprijedi i proširi na sve sektore.

Podsjećamo da je ministar Nurković tokom prvog dana samita ministara saobraćaja NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope učestvovao na ministarskoj sesiji, a da je iskoristio priliku i da se bilateralno sastane sa potpredsjednicom Vlade R. Srbije i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture gđom Zoranom Mihajlović.

Ministra Nurkovića su tokom ovog događaja pratili državna sekretarka gđa. Angelina Živković,  ambasador Crne Gore u Republici Srbiji g. Branislav Mićunović, kao i njihovi saradnici.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?