Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

На Јахорини у току Форум пољопривредних политика земаља југоисточне Европе: ЕУ перспектива регионалног руралног развоја

Објављено: 19.10.2018. 02:00 Аутор: МПРР

MPRRПредставници Министарства пољопривреде и руралног развоја Црне Горе учествују на 18. Форуму пољопривредне политике земаља југоисточне Европе (АПФ 2018), који се одржава од 16. до 18. октобра на Јахорини, Босна и Херцеговина.

Форум пољопривредне политике, који се ове године организује под називом – Пољопривредна политика: Детерминанта регионалног руралног развоја и ЕУ перспективе земаља југоисточне Европе, представља платформу за међународни дијалог о политикама у овој области и перспективама од заједничког интереса за доносиоце тих политика и заинтересоване стране.

Теме овогодишњег форума везане су за реформу Заједничке пољопривредне политике ЕУ и трендове у трговинској политици ЕУ у дијелу пољопривредних и прехрамбених производа, као и њиховом утицају на земље југоисточне Европе. Посебна пажња посвећена је диверзификацији економских активности у руралним подручјима, која је препозната као значајна могућност даљег развоја. Током форума су наглашени изазови руралне депопулације и миграција.

Најбитније промјене Заједничке пољопривредне политике ЕУ у фокус стављају младог пољопривредника, истичу значај иновација за будућу пољопривреду, модернизацију, једноставнији начин спровођења пољопривредне политике, јачање активности у области заштите животне средине и климатских промјена и константно развијање руралних подручја. Све су то циљеви који одговарају и потребама Црне Горе која је мјере подршке својим пољопривредним произвођачима правоврмено усмјерила у правцу подршке младим фармерима, пољопривредним газдинствима, модернизацији производње, диверзификацији активности на селу, како би створили услове за отварање нових радних мјеста и даљи развој руралних подручја.  

У склопу форума организован је мини сајам традиционалних производа од меса произвођача из земаља региона. На сајму су учествовали и произвођачи из Црне Горе, за које је ово била још једна прилика за информисање о ЕУ политикама и размјену искустава, а све у циљу даљег унапређења њиховог пословања.  Такође, учешће на сајму наставак је промоције црногорских квалитетних традиционалних производа у региону и шире.  

MPRRMPRR

Форум организује Стална радна група за регионални рурални развој у југоисточној Европи (СWГ) и министарства вањске трговине и економских односа Босне и Херцеговине. На скупу учествује око 120 представника релевентних регионалних, интернационалних и домаћих институција и организација, као и представници ЕУ.

На форуму је усвојена А генда - Јахорина 2018, у којој се истиче даља потреба за регионалном сарадњом у области пољопривреде и руралног развоја, како би се превазишли изазови са којим се сусрећу све земље региона, у виду депопулације руралних средина, притисака на биодиверзитет, рјешавање питања очувања и коришћења пољопривредног земљишта, а све у циљу што бржег приступања Европској унији. 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?