Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић у Даниловграду: Приоритет што скорија санација и валоризација Завичајног музеја

Објављено: 19.10.2018. 23:34 Аутор: Министарство културе
Министар културе Александар Богдановић боравио је данас у радној посјети Општини Даниловград и том приликом се сусрео са предсједницом Општине Зорицом Ковачевић и њеним сарадницима.

Министар Богдановић и предсједница Општине Ковачевић разговарали су о бројним темама које се односе на предстојеће активности у култури, али и о пројектима који имају за циљ унапријеђење културних садржаја и очување богате културне баштине у том граду.

Саговорници су разговарали о имплементацији Споразума о сарадњи између Министарства културе и Општине Даниловград, који је потписан ове године, а којим је потврђен заједнички интерес на сарадњи у области културе, у циљу боље валоризације и афирмације културних потенцијала које баштини Општина Даниловград. Како је навео министар Богдановић, Министарство културе је , на основу потписаног Споразума до сада обезбиједило средства за опремање Центра за културу у Општини Даниловград, односно набавку рачунарске опреме и намјештаја за просторије библиотеке и читаонице, а до краја ове године у плану су конзерваторска истраживања за спровођење пројекта санације и конзервације културног добра Аџијин мост, како би у наредној години почела његова санација и конзервација.

Размотрене су и активности предложене за Програм заштите и очувања културних добара за 2019.годину и дефинисани приоритети у овој области за наредну годину.

Како је истакла предсједница Општине Ковачевић, Општина Даниловград тренутно ради на припреми документације за подношење иницијативе за давање статуса манифестације од посебног значаја Умјетничкој колонији Даниловград, што је и предвиђено потписаним Споразумом.

Министар Богдановић је на састанку представио и програмски концепт развоја креативних индустрија који је покренуло Министарство културе. Представници Општине Даниловград исказали су интересовање за учешће у наведеном пројекту, препознајући све већи значај креативних индустрија на савременој културној сцени.

Након састанка у Општини министар Богдановић и предсједница Општине Ковачевић обишли су Завичајни музеј и стари Љетњиковац краља Николе, чији це објекат у лошем стању и за који це Министарство културе сагледати могућности за обезбјеђивање средстава за санацију. Током обиласка Музеја и сусрета са запосленима у Музеју, констатовано је да је у наредном периоду неопходно иновирати поставку Музеја, која је застарјела и не одражава његову мисију. У том контексту предложеа је израда пројекта сталне поставке који би обухватито, поред стручних музеолошких послова на концепту изложбе, и савремена архитектонско-дизајнерска рјешења експозиције, а уз примјену опреме и уређаја за заштиту музејске и друге грађе.



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?