Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Никшићу отворен реконструисани Љетњиковац краља Николе

Објављено: 20.10.2018. 21:23 Аутор: МКУ

Данас је у Никшићу обиљежен завршетак радова на реконструкцији културног добра Љетњиковац краља Николе, који је Општина Никшић уступила на коришћење Црногорској православној цркви.

На свечаности је говорио министар културе Александар Богдановић, који је у свом обраћању истакао: “Знамо да је Никшић град богате културне традиције, на чијој територији се налазе неки од најзначајнијих сегмента црногорске културне баштине. Њена разноврсност нам свједочи о бурној и комплексној историји овог простора, на ком су бројне културе оставиле траг. Сво то насљеђе Општина Никшић и Држава Црна Гора чувају и штите за будуће генерације, као важан фактор црногорског националног бића и дугорочни ресурс за очување наших идентитетских особености. Знамо да у њима духовна димензија има посебно мјесто, оно у којем се осјећање припадности манифестује у интуитивним слојевима бића, а такво осјећање је код Црногораца истрајавало и у најтежим егзистенцијалним искушењима. Зато не чуди што су наши преци борбу за слободу тако често поистовећивали са борбом за вјеру. Управо нас због тога радује чињеница што ће овим објектом располагати Црногорска православна црква, она која чува нашу истинску и аутентичну духовност.”

“Градњом овог љетњиковца, првог објекта који је у Никшићу изграђен за потребе државног апарата, Краљ Никола је показао дубоку свијест о државотворном уобличењу тадашњег простора Црне Горе, које је у великој мјери дефинисано материјалним и градитељским доказима развоја краљевине. Зато данас, обнављањем овог објекта, испуњавамо дуг према онима који су у једној сложеној епохи показали високу визионарску и државотворну свијест,” додао је министар Богдановић.

Pokrenite
Фото галерија


Pokrenite
Обраћање министра културе Александра Богдановића

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?