Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Даниловграду: Свједочимо заједничким резултатима – размаху предузетништва широм Црне Горе, који доприноси економском расту и отварању нових радних мјеста

Објављено: 23.10.2018. 19:13 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Након посјете предузетницима у Никшићу и Цетињу, који су унаприједили своје пословање значајним инвестицијама подржаним кроз ИПАРД, потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић обишао је данас кориснике те подршке на подручју Даниловграда.

Кроз програм подршке ЕУ и Владе, у Даниловграду је у посљедњој години реализовано 9 пројеката, укупне вриједности инвестиција 2,24 милиона еура, уз бесповратну подршку од 940.000 еура, што Даниловград чини најуспјешнијом општином у финансијском исказу. Подршку су оствариле четири мљекаре, два погона за прераду меса, двије винарије и један погон за прераду ароматичног и љековитог биља.

MPRRMPRR

„У овим погонима ради око 150 запослених, а приходе остварује и око 800 коопераната из 10 општина широм Црне Горе: Даниловграда, Подгорице, Никшића, Цетиња, Колашина, Бијелог Поља, Берана, Рожаја, Петњице и Андријевице. Данас смо обишли пет пројеката који су реализовани или су у завршној фази реализације, док се реализација преостала четири очекује у наредним седмицама. Ови успјешни пројекти резултат су заједничких напора Владе, европских партнера, повољног локалног пословног амбијента, и посебно прегнућа вриједних предузетника и посвећеног рада запослених, казао је потпредсједник Симовић на конференцији за новинаре одржаној у Сирари Вулаш, након што је са сарадницима и предсједницом Општине Даниловград Зорицом Ковачевић посјетио сираре Монте Бианцо, Чево, Вулаш, мљекару Шимшић Монтмилк и погон за прераду меса Симеx Рев.

„Охрабрен сам видним унапређењем конкурентности ових погона, ширењем обима и асортимана производње, усвојеним стандардима квалитета и безбједности хране и амбициозним развојним плановима, што све скупа доприноси њиховој бољој тржишној позицији, одрживости постојећих радних мјеста и сигурности кооперантске мреже“, поручио је Симовић.

MPRRMPRR

На терену желимо да покажемо и оснажимо замах предузетништва

Најављујући да ће након Даниловграда, убрзо посјетити кориснике ИПАРД подршке у Подгорици и у општинама на сјеверу, потпредсједник Симовић је истакао вишеструке циљеве оваквог приступа – непосредног теренског обиласка.

Желимо да :

- Допринесемо јачању видљивости европске подршке,

- Конкретним примјерима покажемо актуелни размах предузетништва широм Црне Горе који доприноси оствареним, врло охрабрујућим стопама економског раста и отварању нових радних мјеста,

- Охрабримо предузетнике за нове замахе,

- Да у непосредној комуникацији анализирамо све изазове са којима се суочавају,

- Да заједно са предузетницима и са одговорнима са нивоа локалне самоуправе препознамо и отклонимо бизнис баријере и унаприједимо пословни амбијент и на државном и на локалном нивоу.

У оваквим и сличним приликама управо се генеришу најбоље идеје и смјернице за бројне законодавне и друге активности, којима наш пословни амбијент чинимо повољнијим и конкурентнијим“, казао је Симовић.

MPRRДаниловград добар примјер успостављања повољног бизнис амбијента

Како је истакао, потребно је и на локалном нивоу суочити се са оцјенама пословне заједнице и предузети потребне мјере: смањити парафискалитете, укинути или смањити високе административне таксе које су непропорционалне услугама, смањити комуналне накнаде, као и порезе на непокретност за производне објекте који стварају нову вриједност и запошљавају и унаприједити ефикасност администрације.

„Најкраће – креирати амбијент у функцији отварања што већег броја нових бизниса, јачања постојећих, ширења пореске основице, а не креирања нових намета. Општина Даниловград управо представља добар примјер у успостављању повољног предузетничког амбијента, уважавања развојних планова и потребе стварања нове вриједности и нових радних мјеста. Сигуран сам да ћемо у Даниловграду свједочити и новим искорацима у креирању атрактивног пословног амбијента“, казао је потпредсједник Владе.

Најава нових 1,6 милиона еура инвестиција

Симовић је саопштио су ове значајне реализоване инвестиције у Даниловграду само најава нових инвестиција и то већ крајем ове и током наредне године.

„У току је реализација два јавна позива у оквиру великог ИПАРД-а, а са подручја Даниловграда пристигло је 18 захтјева за инвестиције у износу од преко 1.600.000 еура и бесповратну подршку од 800.000 еура“, казао је Симовић.

„Све ове и бројне друге активности које смо предузели дају конкретне и мјерљиве резултате широм Црне Горе, и сваким даном све је већи број грађана који поносно могу рећи да је пољопривреда њихов бизнис – и то уносан и одржив бизнис“, поручио је Симовић из Даниловграда.

Предсједница Општине Даниловград Зорица Ковачевић изразила је задовољство због евидентног развоја бизниса, посебно у сектору пољопривреде и прераде хране, на подручју ове општине. Она је истакла да је Општина Даниловград препозната по повољном пословном абијенту, али да ће локална самоуправа наставити и даље да унапређује тај амбијент, али и да ствара услове да основане компаније и оне које ће тек бити имају све потребне инфраструктурне претпоставке за несметан и успјешан развој бизниса, што ће доприњети и отварању нових радних мјеста за становнике даниловградске општине. „Додатно нас обавезује чињеница да Влада обезбјеђује све издашнија средства, како би што више предузетника засновало свој бизнис у нашој општини“, казала је Ковачевић. Она је најавила да ће у буџету за наредну годину бити предвиђено још више средстава за развој пољопривреде и агробизниса.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?