Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Подгорици одржана едукација о „Борби против трговине људима, насиљу у породици, малољетним и уговореним браковима“

Објављено: 18.10.2018. 20:39 Аутор: Маја Јовић
Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са националном Канцеларијом за борбу против трговине људима, Центром за социјални рад Подгорица и Црвеним крстом Црне Горе, одржало је 18.октобра, 2018. године у Подгорицу, обуку за ромске и египћанске родитеље, заједно са ученицима/ама средњих школа из ове општине о проблематици малољетних бракова. Са ученицима је разговарано како да препознају насиље у породици и како треба поступити уколико се насиље догоди, као и о посљедицама малољетних уговорених бракова. Поред наведених тема предавачи/це су указали/е и на изузетан значај образовања за ромску и египћанску популацију, што је предуслов за укључивање у све токове друштвеног живота у Црној Гори.

Учесници/е едукације су били/е веома активни/е током ове радионице, што је показало да образовање итекако утиће на разумјевање саме проблематике са којом се ромска и египћанска популација суочава, а и сам приступ и концепт размишљања младих и образованих ученика средњих школа се знатно разликовао на односу других едукација који нису била образовани.

Млади/е Роми/киње су оштро критиковали/е обичаје које их спутавају и који им наносе штету, а који су још увјек дио традиције у ромској популацији. „Куповање младе која је присутна код ромске популације је у другом смислу речи, трговина људима, и то је штетна традиција која се мора прекинути и која више штети ромској популацији. Рани и малољетни бракови који су уобичајени у ромској и египћанској заједници доносе им само сиромаштво, а младима се ускраћује образовање и срећно дјетињство које им припада“, поручено је са ове едукације.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?