Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

40 милиона еура за осам пројеката трилатералног програма прекограничне сарадње

Објављено: 23.10.2018. 20:25 Аутор: КЕИ
Заједнички одбор за надгледање трилатералног програма прекограничне сарадње за Италију, Албанију и Црну Гору одобрио је данас у Тирани предлоге осам тематских пројеката вриједних више од 40 милиона еура, који ће се почев од наредне године спроводити у ове три државе.

Ови пројекти ће одговорити на постојеће економске и друштвене потребе, а од посебног значаја за Црну Гору ће бити обнова објекта старог затвора у Котору и његова адаптација у центар за развој културних и креативних индустрија, изградња Луке Вирпазар, набавка опреме за реаговање у ванредним ситуацијама и превенцију катастрофа, као и увођење нових технологија узгоја и дистрибуције острига. Тематски пројекти ће се бавити унапређењем туристичке понуде кроз увођење нових дигиталних технологија, умрежавањем и јачањем малих и средњих предузећа, унапређењем телемедицинских услуга у области кардиологије и побољшањем црногорског система водоснабдијевања.

KEI

Замјеница главног преговарача и национална ИПА координаторка Ивана Глишевић Ђуровић истакла је да су очекивања од резултата тематских пројеката још већа у односну на стандардне, с обзиром на средства која су опредијељена за њих и већу укљученост кровних институција у Црној Гори, Албанији и Италији. Изразила је наду да ће тематски и стратешки пројекти бити препознати од стране Европске комисије као успјешна пракса и бити заступљенији у другим програмима прекограничне и транснационалне сарадње у овој и наредној финансијској перспективи.

Глишевић Ђуровић је истакла да се објављивање новог позива очекује у фебруару 2019. и нагласила да се од организација и институција очекује да препознају могућност спровођења пројеката мањег обима, што је новина у односу на претходне позиве.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕУ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕУ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?