Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представница Црне Горе – поново изабрана за Предсједавајућу ЦАХРОМ комитета Савјета Европе

Објављено: 23.10.2018. 20:50 Аутор: Маја Јовић
Представница Министарства за људска и мањинска права Татјана Анђелић, која је и представница Црне Горе у Ад хоц Комитету Савјета Европе за питања Рома и путника –ЦАХРОМ, поново је изабрана је за предсједавјућу тог комитета.

Она је била предсједавајућа овог комитета за 2018. годину, а на 16 пленарном састанку овог комитета који је одржан у Стразбуру, у периоду 16-19 октобар, изабрана је за предједавајућу и за 2019. годину.

Од 32 представника/ца држава чланица Савјета Европе –чланова/ца овог комитета, за њен поновни избор је гласало 27 представника/ца.

Током четвородневног рада дискутовало се о темама у области заштите и социјалне инклузије ромске популације у земљама чланицама Савјета Европе.

Вођена је дискусија о Тематском акционом плану за инклузију Рома и путника за период 2016-2019, и размотрени први и други извјештај о његовој имплементацији, као и дате сугестије и предлози за будуће иницијативе, за нови Тематски акциони план након 2019. године.

Састанку је присутвовала госпођа Тимеа Јунгхаус, извршна директорица Европског института Рома за умјетност и културу, која је представила активности овог институте, као и битну улогу представљања ромске културе и умјетности у циљу боље инклузије и борбе против дискриминације.

Представници/це међународних организација укључујући и Европску комисију, презентовали су актуелне пројекте, као и оне који су планирани за будући период.

Током састанка организован је рад четри радне групе које су се бавиле темама које су се тичу ромског језика и других језика које говоре Роми и путници, укључивања ромске популације у образовни систем, и на тржиште рада.

На састанку је учествовала и министарка рада и социјалне политике Владе Републике Македоније Мила Царовска која је презентовала њихов нови Закон о социјалној заштити.

Током пленарног састанка организована је и изложба “Роми током И свјетског рата”, чији је аутор представник Србије у ЦАХРОМ-у господин Драгољуб Ацковић. Такође је представница Швајцарске у ЦАХРОМ-у госпођа Софи Хегард Шротер (Сопхие Хеегаард Сцхроетер) организовала представљање и пројекцију филма “Звуци Јениша”.

Чланови/це ЦАХРОМ-а представили најбоље праксе у својим земљама.

Предједавајућа ЦАХРОМ-а Татјана Анђелић, је на састанку информисала о најновијим активностима које се односе на социјалну инклузију Рома и Египћана у Црној Гори, укључујући и оне које су спроведене у оквиру ИПА пројеката.

Она је казала да су програми и стратегије Владе Црне Горе у различитим областима ефективно усмјерени на рјешавање проблема сиромаштва и социјалне искључености маргинализованих група. У свим важећим програмима Владе инсистира се на смањењу сиромаштва и борби против социјалне искључености, посебно маргинализованих група.

Указала је да је веома битно да је Влада Црне Горе 2016. године усвојила Стратегију за социјалну инклузију Рома и Египаћана у Црној Гори 2016-2020, те да су до сада предузете мјере и активности на плану унапређења положаја Рома и Египћана у Црној Гори резултирале веома значајним и видљивим промјенама. Свакако је да ће се и у будућем периоду наставити са спровођењем активности у циљу што боље инклузије ромске и египћанске популације у Црној Гори, нагласила је Анђелић.

Министарство за људска и мањинска права
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?