Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић са командантом КФОР-а: Генерал Куоћи поздравио одлуку Црне Горе да допринесе мисији на Косову

Објављено: 24.10.2018. 15:09 Аутор: мод
Министар одбране, мр Предраг Бошковић, састао се јуче поподне са командантом КФОР-а у Приштини, генералмајором Салватореом Куоћијем (Салваторе Цуоци). Ријеч је о првој посјети министра одбране Црне Горе Команди НАТО снага на Косову.
  
Бошковић је нагласио да је сарадња КФОР-а и Црне Горе, која датира од обнове црногорске незавиности, на изузетном нивоу. Он је оцијенио је да је безбједносна ситуација на Косову стабилна, али да је даљи ангажман НАТО снага најбољи гарант стабилности и безбједности. Министар је истакао да чланство Црне Горе у Алијанси представља историјски значајну одлуку, како за безбједност наше државе, тако и за додатан импулс стабилности Западног Балкана. Бошковић је додао да би наш примјер требало да слиједе и остале државе региона, а да ће у тим тежњама имати апсолутну подршку Министарства одбране и Војске Црне Горе. Он је информисао саговорника о резултатима на пољу одбране постигнутим током досадашњег чланства у Алијанси, истичући да ће Црна Гора одговорно извршавати задатке са НАТО агенде. Посебно је нагласио јачање учешћа у мисији Одлучна подршка у Авганистану, будуће учешће у мисији Појачано истурено присуство – еФП (енхацед Форwард Пресенце) у Летонији, као и преузимање обавеза из политике равномјерне подјеле терета и инвестирања у одбрамбене националне капацитете.
   
mod
    
Генерал Куоћи изразио је задовољство због посјете црногорског министра одбране. Он је поздравио одлуку Црне Горе да допринесе мисији на чијем је челу, истичући да наша земља тиме потврђује да је поуздана НАТО савезница. Генерал је упознао саговорника са најзначајнијим активностима КФОР-а, уз напомену да безбједносна ситуација на терену и даље налаже присуство НАТО снага на Косову. 
   
Министар Бошковић је истакао да ће сарадња са КФОР-ом бити додатно унапријеђена кроз ангажовање два официра Војске Црне Горе у овој мисији, чиме наша држава, поред политичког, жели да оствари и конкректан допринос регионалној безбједности.
    
mod
                                
Јуче је, након састанка, испред Команде КФОР-а организована свечана церемонија поводом почетка ангажмана првог од двоје официра Војске Црне Горе, потпуковника Неџада Рујовића, у мисији НАТО на Косову. Потпуковник Рујовић биће ангажован на позицији замјеника начелника Одсјека за инжињеријске операције/планове у Команди КФОР-а у Приштини. 
                                                                              
mod
                           
МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?