Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Државна секретарка гђа Ангелина Живковић узела учешће на панелу Регионална сарадња – изазови и достигнућа

Објављено: 24.10.2018. 19:30 Аутор: МСП

Током другог дана Европске конференције о путевима која се одржава у Дубровнику у организацији Међународне федерација путева и Хрватских цеста д.о.о., државна секретарка Министарства саобраћаја и поморства гђа Ангелина Живковић узела је учешће на панелу Регионална сарадња – изазови и достигнућа. Подсјећамо да је првог дана Европске конференције министар саобраћаја и поморства г Осман Нурковић говорио током уводног панела на тему досадашњих постигнућа у сектору саобраћаја и будућим плановима у овој области.

Гђа Живковић је током интерактивне дискусије размијенила мишљења и планове везане за изградњу инфраструктуре у региону Западног Балкана с колегама из региона – државним секретаром Р. Хрватске Томиславном Михотићем и државним секретаром Босне и Херцеговине г Сашом Далипагићем. На панелу је такође учествовао г Озгер Инал, члан Извршног одобра ЕНКА Бецхтел компаније, извођача инфраструктурних радова у региону и земљама Европске Уније.

Државна секретарка гђа Живковић се током излагања фокусирала на проблематику везану за обезбеђивање потребних финансијских средстава у циљу изградње саобраћајне инфраструктуре и унапређења повезаности земаља региона Западног Балкана, као и региона с Европском Унијом, посебно у контексту фискалне консолидације и ограниченог простора задуживања у којем се тренутно налази Црна Гора. Она је такође искористила прилику да с колегама из региона подијели главне активности везане за изградњу аутопута Бар-Бољаре који представља индикативно проширење Блиски Исток-Источни Медитеран коридора, а детаљније се осврнула и на изгрању Јадранско-јонске брзе саобраћајнице дуж црногорског приморја која је дио индикативног проширења Медитеранског коридора на Западни Балкан и која директно повезује Црну Гору и Р. Хрватску. Она је још једном напоменула да је током билатералног састанка министра саобраћаја и поморства Црне Горе г Османа Нурковића и министра мора, саобраћаја и инфраструктуре г Олега Бутковића договорено да се формира Комисија на нивоу ресорних Министарстава која би радила на усклађивању контактне тачке брзе саобраћајнице између двије државе.

Као одговор на питање представнице Министарства вањских послова Р. Словеније везано за изградњу приоритетне дионице Смоковац-Увач-Матешево аутопута Бар-Бољаре, државна секретарка је објаснила процедуру одабира извођача и истакла да је Влада као инвеститор поставила стандард извођачима радова на овој дионици, а као приоритет одредила стрчност, безбједност и дуготрајност пројекта. Она је говорила и о механизмима контроле којем се осигурава квалитет радова и још једном поновила да је Црна Гора вољна да својим партнерима из региона пренесе сва искуства везана за овај пројекат. Подсјећамо да се радови на приоритетној дионици изводе од стране кинеске компаније ЦРБЦ, а финансирају путем преференциалног кредита ЕXИМ банке,

Државна секретарка гђа Живковић се сложила с колегама везано за значај размјене знања и искустава у области саобраћаја, а у циљу повећања конкурентности цијелог региона. У овом контексту, она је подвукла да је за бољи економски развој потребно унаприједити међусобну повезаност и побољшати саобраћајну и енергетску инфраструктуру, а све у циљу подизања атрактивности пројеката из региона и давања доприноса заједничком стратешком планирању.

Најзад, државна секретарка гђа Живковић је подсјетила да је Црна Гора усвојила Јединствену листу приоритетних инфраструктурних пројеката 3. децембра 2015. године, а потом и ажурирану листу 30. јула 2017. године која обухвата 12 пројеката из сектора саобраћаја, укупне процијењене вриједности инвестиција приближно 3,38 милијарди еура.



Министарство саобраћаја и поморства

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?