Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Državna sekretarka gđa Angelina Živković uzela učešće na panelu Regionalna saradnja – izazovi i dostignuća

Objavljeno: 24.10.2018. 19:30 Autor: MSP

Tokom drugog dana Evropske konferencije o putevima koja se održava u Dubrovniku u organizaciji Međunarodne federacija puteva i Hrvatskih cesta d.o.o., državna sekretarka Ministarstva saobraćaja i pomorstva gđa Angelina Živković uzela je učešće na panelu Regionalna saradnja – izazovi i dostignuća. Podsjećamo da je prvog dana Evropske konferencije ministar saobraćaja i pomorstva g Osman Nurković govorio tokom uvodnog panela na temu dosadašnjih postignuća u sektoru saobraćaja i budućim planovima u ovoj oblasti.

Gđa Živković je tokom interaktivne diskusije razmijenila mišljenja i planove vezane za izgradnju infrastrukture u regionu Zapadnog Balkana s kolegama iz regiona – državnim sekretarom R. Hrvatske Tomislavnom Mihotićem i državnim sekretarom Bosne i Hercegovine g Sašom Dalipagićem. Na panelu je takođe učestvovao g Ozger Inal, član Izvršnog odobra ENKA Bechtel kompanije, izvođača infrastrukturnih radova u regionu i zemljama Evropske Unije.

Državna sekretarka gđa Živković se tokom izlaganja fokusirala na problematiku vezanu za obezbeđivanje potrebnih finansijskih sredstava u cilju izgradnje saobraćajne infrastrukture i unapređenja povezanosti zemalja regiona Zapadnog Balkana, kao i regiona s Evropskom Unijom, posebno u kontekstu fiskalne konsolidacije i ograničenog prostora zaduživanja u kojem se trenutno nalazi Crna Gora. Ona je takođe iskoristila priliku da s kolegama iz regiona podijeli glavne aktivnosti vezane za izgradnju autoputa Bar-Boljare koji predstavlja indikativno proširenje Bliski Istok-Istočni Mediteran koridora, a detaljnije se osvrnula i na izgranju Jadransko-jonske brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja koja je dio indikativnog proširenja Mediteranskog koridora na Zapadni Balkan i koja direktno povezuje Crnu Goru i R. Hrvatsku. Ona je još jednom napomenula da je tokom bilateralnog sastanka ministra saobraćaja i pomorstva Crne Gore g Osmana Nurkovića i ministra mora, saobraćaja i infrastrukture g Olega Butkovića dogovoreno da se formira Komisija na nivou resornih Ministarstava koja bi radila na usklađivanju kontaktne tačke brze saobraćajnice između dvije države.

Kao odgovor na pitanje predstavnice Ministarstva vanjskih poslova R. Slovenije vezano za izgradnju prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo autoputa Bar-Boljare, državna sekretarka je objasnila proceduru odabira izvođača i istakla da je Vlada kao investitor postavila standard izvođačima radova na ovoj dionici, a kao prioritet odredila strčnost, bezbjednost i dugotrajnost projekta. Ona je govorila i o mehanizmima kontrole kojem se osigurava kvalitet radova i još jednom ponovila da je Crna Gora voljna da svojim partnerima iz regiona prenese sva iskustva vezana za ovaj projekat. Podsjećamo da se radovi na prioritetnoj dionici izvode od strane kineske kompanije CRBC, a finansiraju putem preferencialnog kredita EXIM banke,

Državna sekretarka gđa Živković se složila s kolegama vezano za značaj razmjene znanja i iskustava u oblasti saobraćaja, a u cilju povećanja konkurentnosti cijelog regiona. U ovom kontekstu, ona je podvukla da je za bolji ekonomski razvoj potrebno unaprijediti međusobnu povezanost i poboljšati saobraćajnu i energetsku infrastrukturu, a sve u cilju podizanja atraktivnosti projekata iz regiona i davanja doprinosa zajedničkom strateškom planiranju.

Najzad, državna sekretarka gđa Živković je podsjetila da je Crna Gora usvojila Jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata 3. decembra 2015. godine, a potom i ažuriranu listu 30. jula 2017. godine koja obuhvata 12 projekata iz sektora saobraćaja, ukupne procijenjene vrijednosti investicija približno 3,38 milijardi eura.



Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?