Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У оквиру Европске недјеље заштите и здравља на раду одржана обука корисника средстава за заштиту биља

Објављено: 24.10.2018. 19:54 Аутор: МПРР

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове  Министарства пољопривреде, у оквиру Европске недјеље заштите и здравља на раду која се обиљежава у посљедњој седмици октобра, организовала је обуку на тему правилне употребе пестицида.

Овогодишња тема Европске недјеље заштите и здравља на раду веже се за управљање опасним материјама, омогућавајући при том послодавцима и запосленим размјену добрих пракси и промовисање безбједних и здравих услова рада.

Министарство пољопривреде и руралног развоја и Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове у сарадњи са Министарством одрживог развоја и туризма, Институтом за јавно здравље и Савјетодавном службом у биљној производњи, одржали су обуку запослених у предузећу “Црнагорапут”, који у оквиру својих дјелатности користе средства за заштиту биља.

Ова обука представља дио континуираних активности Министарства пољопривреде и Управе на успостављању ЕУ система у промету и употреби пестицида, према коме ће, између осталог, средства за заштиту биља моћи да купују само лица која имају легитимацију да су прошла одређену обуку.

Како би успоставили систем у коме ће се елиминисати негативне посљедице коришћења пестицида, неопходно је да сви учесници и интересне групе препознају властите улоге, да разумију начин и ефекте употребе пестицида и на најбољи начин заштите како сопствено здравље тако и здравље свих грађана Црне Горе али и животну средину.

Корак даље у осигуравању одрживе употребе пестицида, управо је куповина ових средстава уз легитимацију коју ће добити они који успјешно прођу обуку.

Управа за безбједност хране је од почетка 2018. године организовала 9 обука, а позив за заинтересоване полазнике важи у континуитету. Наредне обуке биће одржаване у складу са бројем достављених пријава. Подносиоци захтјева ће о терминима обуке бити накнадно благовремено обавијештени, а динамика обука, које ће бити организоване по регијама, зависиће од броја поднесених захтјева.

Попуњена пријава са копијом личне карте и доказом о уплати таксе у износу од 5,00 еура могу достављати поштом или лично:

1. у регионалним канцеларијама Савјетодавне службе за биљну производњу у Бијелом Пољу, Беранама, Бару,    Херцег Новом, Цетињу, Никшићу и Подгорици;

 

2. на архиви Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове, ул. Сердара Јола Пилетића бр. 26 81000 Подгорица; или

3. електронском поштом на маил: управазабезбједностхране@убх.гов.ме; или

4. Фаx-ом: 020 621 008; 020 201 946; Контакт телефони: 020 201 945; 020 621 111.

Након успјешно завршеног курса полазницима се издаје сертификат о положеном специјалистичком курсу, на основу којег се уписују у регистар корисника средстава за заштиту биља. Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове на основу сертификата издаје легитимацију за куповину средстава за заштиту биља.

Управа за безбједност хране,ветерину и фитосанитарне послове

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?