Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дрљевић у Бриселу: Државе чланице ЕУ поздравиле напредак Црне Горе у владавини права

Објављено: 24.10.2018. 19:53 Аутор: КЕИ
У Бриселу је данас одржан састанак Радне групе Савјета ЕУ за проширење (ЦОЕЛА), на тему оствареног напретка Црне Горе у поглављима 23 – Правосуђе и темељна права и 24 – Правда, слобода и безбједност.
Црногорску делегацију на састанку је предводио главни преговарач Александар Дрљевић, а у раду састанка су учествовале чланица Преговарачке групе за поглавља 23 и 24 Маријана Лаковић-Драшковић и шефица Радне групе за поглавље 24 Тања Остојић.

Најбољу потврду да је европска перспектива Западног Балкана жива, Унија ће послати кроз наставак јасне и недвосмислене политичке, финансијске и техничке подршке државама региона. У том смислу, за европску будуц́ност и стабилност Црне Горе, важно је убрзање приступног процеса и наставак вредновања индивидуалних постигнућа, истакао је главни преговарач Александар Дрљевић.

Он је нагласио пуну посвећеност Црне Горе испуњавању привремених мјерила у поглављима 23 и 24, те настојању да се, отварањем поглавља 27 до краја године и довршетком посла на отварању поглавља 8, интензивира укупна динамика преговора.

“Нашу одлучност да се успостави систем владавине права потврђује чињеница да је до сада усвојено или измењено око 70 закона у овој области и да рад кључних институција, посебно Агенције за борбу против корупције и Специјалног државног тужилаштва, даје опипљиве резултате на терену, првенствено на пољу сузбијања корупције на високом нивоу, заплијене имовине, финансијских истрага, заплијењених дрога и илегалних цигарета, као и првих резултата у области обраде прања новца”, истакао је главни преговарач. Он је, такође, поручио да је Црна Гора потпуно посвец́ена побољшању стандарда у области слободе изражавања и медија.

KEI

“Влада Црне Горе је посвећена трансформацији друштва с циљем успостављања европског система вриједности, снажења владавине права и економског развоја, зарад просперитета својих грађана”, поручио је Дрљевић.

Чланица Преговарачке групе за поглавља 23 и 24 Маријана Лаковић- Драшковић се у свом обраћању посебно осврнула на резултате Управе полиције и Државног тужилаштва у области борбе против корупције на високом нивоу и организованог криминала. Истакла је да очекује да ће државе чланице препознати напредак који је Црна Гора остварила, не само када је у питању законодавни и институционални оквир, већ и биланс резултата у свим областима које обухватају ова два поглавља.

Представници држава чланица ЕУ су похвалили остварене резултате и пренијели подршку за даљи напредак према пуноправном чланству у ЕУ. Истакнуто је да је Црна Гора спровела значајне реформе и остварила добар напредак, што државе чланице треба да препознају и, у складу са тим, убрзају процес приступања. Такође је изнијето очекивање да ће у наредном периоду фокус рада бити на билансу резултата.


СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?