Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе на Премијерском сату: Свакога ко отворено пише о проблемима у друштву треба доживљавати као партнера на заједничком задатку да државу учинимо бољом и просперитетнијом

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић је у оквиру Премијерског сата, одговарајући на питање посланика Горана Даниловића, поновио да ни Влада, ни он као њен предсједник у оквирима својих надлежности, неће дозволити да ниједан случај напада на новинаре буде архивиран без конректног полицијског, тужилачког и судског разрјешења.

Коментаришући два конкретна случаја која су интересовала посланика Даниловића - случај убиства Душка Јовановића и напад на Оливеру Лакић, премијер је навео да је случај убиства Душка Јовановића задобио одређено судско разрјешење, при чему је једно лице осуђено, а у полицији се и даље предузимају радње у циљу проналаска осталих извршилаца и могућих налогодаваца. Поводом напада на Оливеру Лакић, као што је јавност информисана, предузете су све законом прописане мјере и радње, укључујући специјалне истражне методе, а комплетни списи предмета предати су и службеницима ФБИ, и Министарства правде САД на увид, анализу и пружање међународне полицијске подршке.

„Иако у Вашем питању баш на томе инсистирате, непрофесионално је и супротно правилима истражних процедура, да саопштавањем било каквих других информација, посебно оних које су у домену рада Државног тужилаштва, угрожавамо процес за који се надам да је на добром трагу. Ако неко у овом стадијуму истраге може да саопштава више детаља о прикупљеним сазнањима и доказима, то је искључино надлежно Тужилаштво, а никако и ни у ком случају – премијер“ – истакао је предсједник Владе.

Нагласивши да ова питања нијесу само у фокусу јавности, како се то понавља, већ и под пуном пажњом надлежних институција, премијер је поручио:

„Али такође желим да након овог одговора буде јасно и посланицима и сваком грађанину – немојте резултате и одговорност за расвјетљавање кривичних дјела тражити само на једној адреси – код предсједника Владе или Владе. Уставом и законом сва овлашћења и одговорности дата су Државном тужилаштву, које води истрагу односно поступак од његовог зачетка до самог пресуђења код Суда. Надлежно тужилаштво даје полицији обавезјуће налоге и упутства, и његова улога је руководећа и кључна“.

Навео је да и Влада готово сваког дана полаже рачуне за свој рад Парламенту и грађанима, али не може и не жели да преузима одговорност и за друге.

„Зато вас позивам, господине Даниловићу, и Ваше колеге, да позовете челне људе Државног тужилаштва. Да они, једнако као и предсједник Владе, положе рачуне за свој рад. Да их питате ово што сте питалли мене, ако треба урадите то сваког мјесеца, јер су они права адреса за цјеловитији одговор, као што предсједник Владе је овдје сваког мјесеца“ – рекао је премијер.

Влада је, како је истакао, учинила доста на пољу безбједности новинара и стварања слободног амбијента за рад са јасним циљем стварања медијске сцене која ће давати суштински допринос развоју црногорског друштва.

„И да једном ставимо тачку на наводну, односно фингирану нетрпељивост Владе и појединих медија или појединаца. Свакога ко отворено пише о проблемима у црногорском друштву, ко указује на пропусте у раду државних органа, ко проналази истину ма колико она некоме била непријатна – треба да га доживљавамо као партнера на заједничком задатку да државу учинимо бољом и просперитетнијом“ – поручио је предсједник Марковић и позвао све посланике, и друштвене актере из медијске сфере и ван ње, да заједнички теже амбијенту у којем неће бити простора за неразумијевање улоге медија.

Коментаришући наводе посланика Даниловића у наставку дискусије, премијер је истакао да му је жао што је једна овако важна тема спуштена на недопустив ниво комуникације и карикирања и нагласио:

„Сви у овој земљи морамо да се пробудимо, да сви на другачији начин морамо да размишљамо о проблемима које имамо и да без обзира на улогу и позицију у држави, сви једнаку одговорност имамо да ова држава буде најбоља у сврху наших очекивања и стремљења.“

Истакао је и да је сарадња сарадња власти потреба Црне Горе како би се, поред осталог, осигурала безбједност грађана и проналажење чланова органованих криминалних група, на чијем проналажењу се константно ради.

„Видите ли да их проналазимо. Проналазимо их тамо гдје су мислили да никад нећемо доћи до њих. И још ће бити таквих проналазака. Веома брзо и веома снажно“ – поручио је предсједник Владе.


Транскрипт одговора предсједника Владе Душка Марковића на питања шефова посланичких клубова у оквиру Премијерског сата (wорд)


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?