Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Састанак политичких директора министарстава одбране земаља А5: Значај евроатлантске перспективе Западног Балкана

Објављено: 25.10.2018. 20:24 Аутор: мод
На данашњем састанку политичких директора министарстава одбране земаља чланица и посматрача Америчко-јадранске повеље А5, одржаном у Подгорици, потврђен је значај евроатлантске перспективе Западног Балкана и наглашена важност јачања регионалне сарадње у суочавању са актуелним безбједносним изазовима.

Генерални директор Директората за политику одбране мр Ивица Ивановић истакао је да Повеља представља значајан оквир за промовисање добросусједске сарадње и међусобног повјерења. Он је нагласио да је јачање регионалне сарадње услов економског просперитета, као и гаранција дугорочног мира и стабилности Западног Балкана.

Уз задовољство досадашњом динамиком реализације планираних активности у оквиру црногорског предсједавања А5 Иницијативом, Ивановић је казао да је ово регионално партнерство сјајна прилика за унапређење заједничких одбрамбених способности, имајући у виду актуелне безбједносне изазове. Он је подсјетио и да Црна Гора као чланица, снажно промовише политику отворених врата НАТО. 

Најбоља потврда успјешног регионалног доприноса колективном систему безбједности управо је заједничко учешће у мисији “Одлучна подршка” у Авганистану, закључио је Ивановић. Он је додао и да ће Црна Гора наставити да унапређује ниво интероперабилности, са посебним фокусом на повећано учешће у међународним мировним мисијама и операцијама, што је мјерљив допринос посвећености систему колективне безбједности. 

Састанак је био прилика и да се дефинишу теме и агенда предстојећег Састанка министара одбране А5, којем ће Црна Гора бити домаћин током новембра. 

Ивановић је изразио посебну захвалност на свеобухватној подршци САД, као главном стратешком партнеру, који даје подстријек реализацији заједничких циљева у оквиру Повеље, охрабрујући процес политичке и економске транзиције региона, и промовишући значај стабилног Западног Балкана.
Поред земаља чланица А5 иницијативе, Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније и САД, састанку су присуствовали и представници земаља посматрача - Косова, Србије и Словеније.

mod
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?