Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада издвојила средства за пошумљавање: За сваког становника Црне Горе по једна садница

Објављено: 25.10.2018. 23:50 Аутор: мпрр

MPRRВлада Црне Горе опредијелила је из буџетске резерве 200.000 еура за акцију пошумљавање на цијелој територији државе. У акцији која почиње већ од сјутра биће посађено 630.000 садница – по једна садница за сваког становника Црне Горе.      

У циљу припреме и праћења реализације активности данас је у Пљевљима одржан састанак проширеног колегијума  Управе за шуме, коме су присуствовали шефови свих подручних јединица у Црној Гори. Договорено је да се са активностима на јесењем пошумљавању почне организовано и одмах, на простору свих подручних јединица Управе за шуме.

Циљ је да се аутохтоним садним материјалом пошуми око 630.000 садница. Планирано је да се, поред  запослених у Управи за шуме, у активност пошумљавања укључи што шири слој друштвених структура, прије свега ученика и студената, представника цивилног сектора, локалних самоуправа и државних институција, као и свих заинтересованих институција и појединаца. Приоритет у пошумљавању биће опожарене површине.

Колегијуму у Пљевљима је присуствовао  и државни секретар за шумарство, ловство и дрвну индустрију др Милосав Анђелић  који је испред ресорног Министарства свим подручним јединицама Управе уручио 17 моторних садилица које ће у значајној мјери омогућити ефикаснију и квалитетнију садњу на терену. 

Анђелић је присутне упознао са активностима које се тренутно спроводе у сектору шумарства, посебно на плану реорганизације система газдовања, као и о недавно усвојеној ревидованој Стратегији развоја шума и шумарства, гдје је посебан нагласак стављен на вишенамјенско коришћење шума. У стратешком документу акцентована је заштита и узгој шума, као и изазови са којима се сусреће шумарска струка, посебно у контексту утицаја климатских промјена на екосистем шума.

Државни секретар је поручио да заштита и узгој шума у овом периоду треба да буду приоритетне обавезе, како би очували шумско богатство Црне Горе, створили услове за пуни развој свих функција шума и даље одрживо коришћење на бази новог модела газдовања на чијем успостављању се интензивно ради.   

На састанку је закључено да у наредном периоду треба кандидовати код међународних институција припремљене пројекте за  добијање значајнијих средства за пошумљавање, као и за друге инвестиције у циљу очувања животне средине у оквиру шумских екосистема.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?