Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Црна Гора је примјер успјеха европске политике у југоисточној Европи

Објављено: 26.10.2018. 00:00 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Европска унија има историјску шансу да, кроз брже придруживање земаља Југоисточне Европе које поштују и афирмишу европске цивилизацијске вриједности, утемељи јединствени модел трајног мира и просперитета на читавом европском тлу, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин током излагања на Кран Монтана форуму данас у Женеви.

У обраћању на специјалном догађају посвећеном регионалној стабилности у Европи, организованом у оквиру Кран Монтана форума, у којем је учествовало више десетина актуелних и бивших шефова држава и влада, као и велики број лидера глобалних компанија, потпредсједник је изразио увјерење да ће ново проширење на европски југоисток у блиској будућности дати снажан међународни кредибилитет вриједностима и политикама Европске уније и ојачати њену глобалну конкурентност.

“Црна Гора је примјер успјеха европске политике у Југоисточној Европи. Од када смо, прије 12 година, обновили државну независност и кренули путем европског и евроатлантског развоја, вриједност наше економије је удвостручена и данас биљежимо стопе економског раста које су међу највећим у Европи. Истовремено, активно доприностимо међународном миру и безбједности кроз чланство у НАТО и поуздан смо ослонац и промотер европских вриједности и правила у Југоисточној Европи” саопштио је Пажин.

Потпредсједник је нагласио да данашња комплексна друштвено-политичка и безбједносна слика Европе и свијета тражи од европских лидера и грађана велику мудрост и одлучност у изградњи глобалне конкурентности Европске уније, не само као економске силе, већ и као прогресивне цивилизацијске идеје.

Указао је да Европска унија, као јединствени наднационални пројекат мира и просперитета, мора на глобалној сцени активно и агилно заступати и афирмисати своје вриједности и достигнућа, и не смије дозволити да се ретроградне и опасне идеологије национализма, изолационизма и екстремизма наметну као легитиман алтернативни модел европском и глобалном развоју.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?