Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић разговарао са министром културе Републике Азербејџан Гарајевим о моделима сарадње између двије земље

Објављено: 27.10.2018. 18:27 Аутор: Министарство културе
Министар културе Александар Богдановић током боравка у Бакуу разговарао је са министром културе Републике Азербејџан Абдулфасом Гарајевим.

Министри су, током разговара о моделима сарадње између двије земље, оцијенили да је потписани Споразум о сарадњи у области културе измедју институција наших земаља, добра основа за реализацију заједничких пројеката, како у савременом стваралаштву, тако и у културној баштини.

Министар Богдановић је упознао министра Гарајева са подстицајима које Црна Гора нуди у области кинематографије и истакао како значајан простор за сарадњу препознаје баш у овој области. Црна Гора је спремна да обезбиједи све потребне услове филмским продуцентима из Азербејџана како би на атрактивним локацијама у Црној Гори снимали филмска остварења, истакао је министар Богдановић.

Министар Богдановић је на састанку представио програм развоја креативних индустрија који је покренуло Министарство културе. Како је истакао министар Гарајев, Министарство културе Азербејџана обезбједице учешће умјетнка и стваралаца из Азербејџана у пројектима умјетничких резиденција у Црној Гори.

На састанку је разговарано о сарадњи у области културне баштине, посебно нематеријалне имајући у виду да је Црна Гора заинтересована за што скорије кандидовање Бихорског ћилима на УНЕСЦО листу Најбољих пракси. С обзиром да у Бакуу постоји Музеј ћилимарства министар Богдановић је нагласио како је за Црну Гору важна размјена искуства у овој области, тим прије јер је традиција Азербејдзанског цилима уписана на УНЕСЦО репрезентативну листу нематеријалне бастине цовјецанства.

Разматрана је и могућност сарадње двије земље у оквиру програма Савјета Европе Културне руте који је базиран на промоцији културног туризма, са циљем да укаже на културну и историјску повезаност земаља учесница.

Министар Богдановић је на маргинама Форума разговарао и са Растиславом Врбенским, замјеником директора УНДП за Европу и Централну Азију. На састанку су размотрене могућности учешћа УНДП у реализацију активности из програма “Креативна Црна Гора”.

Такође је истакнуто да Министарство културе остварује одличну сарадњу са Мисијом УНДП у Црној Гори, која учествује у неколико пројеката заштите и обнове наше културне баштине. Како је истакао министар Богдановић сарадња са овом међународном организацијом мопже бити реализована И у области валоризације културних добара, посебно имајући у виду да је њихова економска И туиристичка валоризација један од приоритета у раду Министарства.

Министар културе Александар Богдановић и министар просвјете Дамир Шеховић бораве у Бакуу поводом уцесћа на 6. Међународном хуманитарном форуму.

mku

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?